A móri bankrablás kapcsán a bankbiztonság megszigorításáról készül kormányrendelet. Erről tárgyalt ma az Országgyűlés Rendészeti Bizottsága. Az elképzelések között szerepel az is, hogy az őrök ne az ügyféltérben, hanem egy elkülönített helyiségben tartózkodjanak, és az, hogy megfelelő kamerarendszer kerüljön a bankokba. Új ötlettel állt elő egy fideszes képviselő, e szerint minden egyes belépőről rögzített kép készülhetne a nagyobb bankokban.

Az Országgyűlés Rendészeti Bizottsága szerdai ülésén meghallgatta Terták Elemért, a Pénzügyminisztérium (PM) helyettes államtitkárát, aki a Móron bekövetkezett tragikus, nyolc áldozatot követelő rablás kapcsán a bankbiztonság megszigorításáról szóló kormányrendelet-tervezetről számolt be. Terták Elemér elmondta, a tervezet szerint előírnák, hogy a bank területének biztonsági felelőse a pénzintézet biztonsági vezetőjének ellenőrzése alá tartozzon. Megemlítette, hogy az elgondolás szerint olyan kamerarendszert kellene kiépíteni a bankokban, amelyekkel egy esetleges rablás után értékelhetően rekonstruálni lehet a történteket.

A kormányrendelet-tervezet módosítani akarja a biztonsági őrök alkalmazásának követelményeit is, így például az eddigiek mellett feltétel lenne a feddhetetlenség. Az elképzelések között szerepel az is, hogy az őrök ne az ügyféltérben, hanem egy elkülönített helyiségben tartózkodjanak a munkaidő alatt, így ha a támadást már nem tudják is meghiúsítani, legalább jelezni tudnak a rendőrségnek.

A Pénzügyminisztérium jelenleg vizsgálja a biztonsági, golyóálló üvegek áfa- és vámmentessé tételének hatását, ugyanis Magyarországon van egy olyan gyár, amelyik megfelelő minőségű terméket állít elő, így az importból olcsóbban behozott termékekkel a hazai vállalkozás kerülne nehéz helyzetbe.

Gál Zoltán (MSZP), a bizottság elnöke szerint érdemes lenne felülvizsgálni az építési szabványokat, illetve a rendeletben kitérni a nagyobb kereskedelmi központok, bevásárlócentrumok biztonságára is. Weszelovszky Zoltán (Fidesz) úgy vélte, hogy a nagy forgalmat lebonyolító pénzintézetekben készülhetne minden egyes belépőről rögzített kép. Balogh László (MSZP) véleménye szerint pontosan meg kellene határozni a felelősségi kérdéseket, illetve vizsgálni kell: a 2003. december 31-i hatálybalépést megelőzően nem lehetne-e bizonyos elemeket már bevezetni.

Korábban:

Szigorodnak a bankbiztonsági szabályozók

Bátrabb őrök és forgóajtó a bankrablások ellen