Pénz vagy szabadság vasárnap

A jövő héten kerülhet a parlament elé a munka törvénykönyvének módosító javaslata. Ennek lényege, hogy a heti kötelező két pihenőnap közül egy vasárnapra essen. Amennyiben egy munkavállaló mégis dolgozna vasárnap, arra a napra 50 százalékkal több bért kapna, vagy ha a héten csak egy pihenőnapja marad, akkor a napi bér kétszerese illetné meg. A javaslatcsomagot kritizálók szerint túl sok jogosítványt kapnak a szakszervezetek, a benyújtók szerint azonban kiegyensúlyozottabb munkavállalói-munkaadói viszonyt eredményez.

Az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága általános vitára alkalmasnak találta a munka törvénykönyve módosítására benyújtott MSZP-s javaslatot. A változtatás lényege, hogy mindenkinek heti két pihenőnapja legyen, és ezek egyike vasárnapra essen. Ez nem tiltja teljesen a vasárnapi munkavégzést, csak szigorítja annak feltételeit.

A tervezet egyik benyújtója, Gúr Nándor, az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának szocialista alelnöke elmondta, hogy a változtatásokat a munkavállalók érdekeit és az EU-trendeket szem előtt tartva tervezték. Céljuk, hogy az a munkavállaló, aki vasárnap dolgozik, tisztességesen legyen megfizetve. A változtatás után a vasárnap is dolgozó alkalmazottnak arra a napra 50 százalékkal több bér járna, vagy ha a héten csak egy pihenőnapja marad, akkor a napi bér kétszerese illetné meg.

Miután a javaslat szerzői is elismerték, hogy a változások a munkavállalóknak kedveznek, nem csoda, hogy a munkaadók képviselői kritizálják a tervet. Sérelmezik többek között, hogy velük nem egyeztettek a törvényhozók, és nem is értesítették őket arról, hogy elkészült a törvény változtatásához szükséges javaslatcsomag.

A legfőbb kritika, hogy a változtatással túl sok jogosítványt kapnának a szakszervezetek. Ilyen például egy-egy cég átszervezésébe, privatizálásába való beleszólási lehetőség és a kollektív szerződés kötésének joga. Többletköltséget róna a munkáltatóra, hogy a szakszervezeti tisztségviselőknek ki kellene fizetni az igénybe nem vett munkaidő-kedvezményt (kb. fejenként havi 2 óra).

A bizottsági vitában az ellenzék úgy fogalmazott, hogy az MSZP ezzel a javaslattal fizeti meg a szakszervezetek választási támogatását, ugyanis szerintük a kezdeményezés elsősorban a szakszervezetek és nem a munkavállalók érdekeit szolgálja. A szocialisták szerint csak az történik, hogy visszaállítják a szakszervezeti jogosítványokat, ami a szervezeteken keresztül a munkavállalóknak kedvez.

A törvényjavaslat elfogadása nem befolyásolná jelentősen a rendőrség, a kórházak, a közlekedésben dolgozók és más készenléti feladatot ellátók munkáját, valamint az üzletek vasárnapi nyitva tartását. Az alkalmazottakat viszont érinti, mert a szocialisták tervei szerint csak jelentős pluszpénzért dolgozhatnának vasárnap. Viszont ez csak az alkalmazottakra vonatkozik, így megkerülhető, ha a munkáltató a dolgozó számára előnytelenebb szerződést kötve vállalkozóként foglalkoztatja őt. A nagy hipermarketek legtöbbjének dolgozói vállalkozók, így őket nem érinti majd a változás - tudtuk meg Ungvárszki Ágnestől, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének közgazdasági igazgatójától.

Korábban:

Kiürülnek a plázák a törvénymódosítás után