A Fidesz támogatja Schmitt Pált

Mind politikailag, mind anyagilag támogatja a főpolgármesteri tisztségért függetlenként harcba szálló Schmitt Pált a Fidesz. Pokorni Zoltán, a párt elnöke csütörtökön azt mondta: a Fidesz nem vesz részt a főpolgármesteri kampányban, azt Schmitt saját stábja szervezi. A Fidesz mellett eddig a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség biztosította támogatásáról a jelöltet.

Pokorni Zoltán, Schmitt Pál és Deutsch Tamás Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Pokorni Zoltán a Fidesz elnöke bejelentette: az őszi önkormányzati választásokon pártja támogatásával indul a főpolgármesteri poszt elnyeréséért Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Pokorni elmondta, hogy pártja vezetése szerda este éjszakába nyúlóan tanácskozott erről, és végül úgy döntöttek: politikailag és anyagilag is támogatják a jelöltet, bár a kampányt nem a párt, hanem Schmitt Pál saját kampánystábja intézi. A pártelnök elmondta: a sportdiplomatát a Fidesz soron következő kongresszusára is meghívják, hogy ismertesse velük főpolgármester-jelöltséggel kapcsolatos terveit.

Schmitt Pál a Fidesz székházában tartott sajtótájékoztatón elmondta: amióta bejelentette, hogy elfogadja a 14 közéleti személyiség felkérését a főpolgármester-jelöltségre, rengetegen biztosították támogatásukról, például a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség és a Fidesz is. Bár magát függetlenként definiálja, tudja hogy párttámogatás nélkül nem győzhet - közölte.

A főpolgármester-jelölt megismételte: programjának lényege hogy ne politikai kérdésként kezelje a problémákat, hanem azt tartsa szem előtt, hogy hány embert érint egy-egy kérdés. Schmitt a közlekedés, a környezetvédelem, az egészségügy és a közbiztonság kérdését tarja a legfontosabbnak. Igaz, a főpolgármesteri feladat nem miden részletét ismeri teljes mélységében, de tanulmányozni fogja a törvényeket, szabályokat, hogy minél felkészültebb legyen - közölte.

Kérdésekre válaszolva Schmitt Pál elmondta, hogy az MDF támogatására is számít. Hozzátette: az MDF ugyan hivatalosan még nem jelentette be hogy mellé áll, de személyes megbeszélésre már sor került a párt vezetőivel.

Pokorni Zoltán megjegyezte: az MDF főpolgármester-jelöltje, Tarlós István visszalépett Schmitt javára. A Fidesz-elnök visszautasította azt a feltételezést, hogy Schmitt Pál azért indul függetlenként, mert a Fidesz rosszul szerepelt az országgyűlési választosokon Budapesten.

A jelölt megerősítette: az olimpiát nem szerepelteti kampánya középpontjában, bár támogatja az ötlelet, és szerinte 2012-ben a főváros képes lesz megrendezni a sporteseményt.

Korábban:

Függetlenként akar indulni Schmitt Pál