Az államé lehet a Péterfy utcai kórház toxikológiája

A Péterfy Sándor Utcai Kórház országos feladatot ellátó toxikológiai részlege állami átadásának kezdeményezéséről hozott egyhangú határozatot csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés pénzügyi ellenőrző bizottsága.

Perlaki Jenő, a testület elnöke elmondta, hogy a kórházak adóssághelyzetét áttekintve kedvező tendenciákat érzékeltek, a Péterfy utcai kórháznak azonban még mindig komoly gondokat okoz az a 180 millió forintos többletkiadás, amire az Erzsébet kórházzal való összevonáskor kényszerültek. Ennek a tartozásnak a fővárosi átvállalásával, illetve ha a jelentős veszteséget okozó sürgősségi betegellátási osztályt (toxikológia) átvenné az állam, akkor a kórház gazdálkodása eredményes lehetne - véli az elnök.

A főváros 17 kórháza közül 11-nek van lejárt határidejű tartozása. Az áprilisi adatok szerint a 30-60 nap közötti tartozásuk 402 millió forint, a 60 napon túli pedig 238 millió forint. Az ülésen az ellenzék, valamint az MSZP- és az SZDSZ-képviselők egyforma számban vettek részt. Perlaki Jenő ennek tulajdonítja, hogy két kérdésben nem sikerült döntést hozniuk a támogató és az elutasító szavazatok egyezősége miatt. Az Uzsoki utcai kórház 7,8 milliárd forintos rekonstrukciójáról szóló hivatali beszámoló kapcsán a várost vezető MSZP-SZDSZ-koalíció nem szavazta meg azt az ellenzéki indítványt, mely szerint a főpolgármestert arra kérték volna, hogy vizsgáltassa meg, miért nem központosított közbeszerzéssel oldották meg az orvosi műszerek beszerzését. Szerintük ugyanis nagy tételben olcsóbban lehetett volna vásárolni. Az ellenzékiek viszont nem szavazták meg a hivatal összegzését, amely az Uzsoki utcai rekonstrukcióról készült.

A főváros költségvetési intézményei vagyonbiztosítási helyzetének áttekintésekor kiderült, hogy az elmúlt négy évben az intézmények az általuk kifizetett biztosítási díj alig 37 százalékának megfelelő összeget kaptak kártérítésként. Az ellenzékiek értelmetlennek tartották a jelenlegi biztosítási rendszert. Javasolták, hogy vagy ne kössenek egyáltalán biztosítást, hanem tartalékot képezve osszák szét az esetleges megtakarításokat, vagy egyben kössenek az egész önkormányzatra biztosítást, amivel kedvezményt kaphatnának.

A városvezetés szerint a fővárosi önkormányzatnak az igen jelentős költségnövekedés miatt nem lenne célszerű általános vagyonbiztosítást kötni. Indokoltnak tartják, ha az intézmények továbbra is maguk döntenek a biztosítandó értékeik köréről.