ASZSZ - SZDSZ párbeszéd kezdődött

Megbeszélést tartott Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) elnöke és Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) elnöke csütörtökön Budapesten, amelyen rendszeres dialógusról is határoztak.

A két fél megállapodott abban, hogy rendszeressé teszik az elnöki találkozókat, valamint kiépítik az SZDSZ irányította minisztériumok és a szövetség közötti kapcsolatokat. A közlemény hangsúlyozza: a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium megalakulásával az Autonómokhoz tartozó tagszervezetek érintetté váltak a tárcaszintű érdekegyeztetésben.

A megbeszélésen előzetesen szólt váltottak a közszolgálat helyzetéről és az őszi bértárgyalások várható nehézségeiről, különös tekintettel az állami tulajdonosi felelősségre. Egyetértettek abban, hogy a társadalmi szerepvállalás határait tiszteletben kell tartani, kormányzati, vállalkozói és szakszervezeti szinten egyaránt, mert a kiszámítható partnerség teremtheti meg az eredményes együttműködést.

Az SZDSZ és az ASZSZ elnöke azonos nézetként hangsúlyozta, hogy a mai magyar társadalomban nélkülözhetetlen az érdekegyeztetés a társadalmi béke megőrzésének érdekében.