Az Opera vezetőit is meneszthetik

Miközben az Operaház főigazgatójának és fő-zeneigazgatójának csak négy év múlva jár le az öt évre szóló megbízása, már a közeljövőben pályázatot írhatnak ki a posztokra. A főigazgató viszont azt állítja: a vezetőváltást több Kossuth-díjas, ám az alkalmassági vizsgán leszerepelt operaházi énekes, zenész sürgeti.

A Magyar Állami Operaház szakszervezete, valamint a közalkalmazotti tanács - tíz Kossuth-díjas művész támogatásával szignált - levelet írt az új kulturális miniszternek, Görgey Gábornak, amelyben a jelenlegi vezetés (a főigazgató és a fő-zeneigazgató) azonnali felmentését kérik. A Magyar Hírlapban részleteiben közölt levélben komoly vádakkal illetik a tavaly, posztjukat pályázat útján elnyert vezetőket.

Levelükben konkrét példákkal támasztják alá, hogy miért nem tartják alkalmasnak a két vezetőt. Győriványi Ráth György fő-zeneigazgatóról például azt állítják, hogy személyében "a Magyar Állami Operaház élére egy önmegvalósítását szem előtt tartó diktátor került, akinek személyisége kimondottan alkalmatlan a vezetésre". Intézkedései "nem kímélik az Operaház hagyományait és társulatát, egy esztendő alatt színházunkat a működőképesség határára züllesztette". Locsmándi Miklós főigazgató pedig szerintük egy báb, aki "a ráruházott stallum megtartása érdekében a fő-zeneigazgató úr összes át nem gondolt utasítását gondolkodás nélkül végrehajtja".

Locsmándi Miklós állítja: azok írták a levelet, akik rosszul szerepeltek az általa meghatározott vizsgákon, illetve akik a korábbinál kevesebb szerepet kaptak. Szerinte tudatos leváltó kampány zajlik azok részéről, akik nem nyertesei a változásoknak.

A levél hatására az új kulturális miniszter már kétszer is találkozott az Operaház vezetőivel, akiknek kilátásba helyezte, hogy "demokratikus megoldást keresnek". Erről bővebbet a főigazgató nem tudott mondani, de szerinte ebbe belefér, hogy módosítják a pályázatuk alapján megkötött szerződést. A főigazgatót és a fő-zeneigazgatót öt évre bízták meg tavaly Szinetár Miklós távozása után. Idő előtti menesztésük esetén több tízmillió forint végkielégítés járna nekik.

Locsmándi úgy tapasztalja, hogy a szakma nagy része szerint kedvező irányba változott a szakmai munka és a minőség az Operában, ráadásul színházi évük első nyolc hónapja alatt 20 ezerrel többen voltak kíváncsiak az Operaház és a vele összevont Erkel Színház előadásaira, mint az azt megelőző év első nyolc hónapjában. Locsmándi azt is közölte, hogy "nem szereti azokat, akik a levelet aláírták", de ez nem érinti a munkaviszonyukat.

Minisztériumi forrásból úgy értesültünk, hogy a miniszterre nagy hatással voltak a levélben foglaltak, ezért újra akarja pályáztatni az Operaház vezetői posztjait. Görgey Gábor kulturális miniszter érdeklődésünkre azonban csupán annyit közölt, hogy az eddigi két találkozón az Opera vezetőivel kölcsönösen dokumentumokat adtak át egymásnak. Az [origo] kérdésére, hogy ismét kiírják-e a pályázatot, azt mondta: amennyiben bebizonyosodnak a levélben megfogalmazott vádak, akkor annak megfelelően döntenek, amennyiben nem, úgy dolgozhatnak tovább a vezetők.

Korábban:

Egy cég védi az Operát és a Nemzetit

Megvan az Operaház új főigazgatója

Fórum:

Vajon létezik-e még opera-kultúra?