Mégis pályázattal döntenek a Nemzeti igazgatójáról

Görgey Gábor kulturális miniszter mégis pályázatot ír ki a Nemzeti igazgatói posztjára. Néhány napja erre a posztra Huszti Pétert nevezte ki. Rendkívüli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ugyan szinte mindenki egyetértett Huszti személyével, de az eljárást kifogásolók elgondolkodtatták, ezért változtat eddigi álláspontján.

Görgey Gábor kulturális miniszter pályázatot ír ki a Nemzeti Színház igazgatói posztjára. A tárca vezetője csütörtökön bejelentette: megállapodott a posztra általa néhány napja kinevezett Huszti Péter Kossuth-díjas színművész, rendezővel, hogy december 31-ig ügyvezetőként lássa el a feladatot. A Nemzeti igazgatói posztjára augusztus 31-ig lehet pályázni.

A pályázatot néhány nap múlva kiírják, Görgey inkább a meghívásos pályáztatás híve, de a jelenlegi körülmények között, nyílt pályázat lesz - mondta. Az elmúlt napokban ugyanis számosan gratuláltak döntéséhez, a szakma egy része viszont, például a Magyar Színházi Társaság Rendezői Testülete titlakozását fejezte ki, ami elgondolkodtatta, ezért inkább megváltoztatta álláspontját. Hangsúlyozta ugyanakkor: nincs dráma, és eszébe sem jutott benyújtani a lemondását a pályáztatás nélküli kinevezés miatt, amihez joga van. Huszti Péter egyelőre nem gondolkodott azon, hogy jelentkezzen az igazgatói posztra.

A kulturális miniszter egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy vizsgálatok zajlanak a színház előző vezetése által hozott gazdasági intézkedések ügyében. Ezt a feladatot az ügyvezető igazgató végzi.

A kulturális miniszter május 30-án jelentette be, hogy - pályáztatás nélkül - Huszti Pétert nevezi ki a színház élére. Schwajda György megbízatása másnap járt le, ezért a miniszternek döntenie kellett, de megbízott vezetőt is kinevezhetett volna a színház élére, erről azonban az NKÖM kabinetfőnöke, Kazal János az [origo]-nak azt mondta, hogy a jogi helyzet ezt nem tette lehetővé, ugynakkor az is elterjedt, hogy Huszti Péter nem akarta vállalni a megbízott igazgatói posztot. A pályáztatás nélküli döntés meglepetést okozott, mivel korábban Lendvai Ildikó, az MSZP alelnöke ígéretet tett arra, hogy a színház vezetőjét pályázat útján fogják kijelölni.

Korábban:

Huszti Péter a Nemzeti élén