Pomáz beépítése ellen tüntetnek a zöldek

A pomázi zöldterületek nagymértékű csökkenésétől tartanak civil szervezetek. A település rendezési terve szerint 300 hektár, Pomáz határában található üresen álló földterületen ugyanis 800 lakás, ipari park és golfpálya épülne. A település tervezett beépítése miatt a zöldek tüntetést szerveznek június 8-ára. Pomáz alpolgármestere szerint alaptalan a zöldek aggodalma, csak gazos részeken építkeznének.

A Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom, a Védegylet és a Levegő Munkacsoport június 8-án délelőtt 11órára tüntetést szervez a pomázi Honfoglalás Emlékműnél. Azt kifogásolják, hogy a település most készülő rendezési terve szerint beépítenék Pomáz külső részeit, köztük egy nagyobb rétet is. Így tovább csökkenne a Budapest környéki zöldfelület, nőne a zsúfoltság: Pomázon nemrég már felhúztak egy tömbházat és néhány családi házat egy fás területen. A településre tervezett ipari park miatt nagymértékű környezetszennyezésre is számítani lehet a környéken a zöldek szerint.

A rendezési tervben az szerepel, hogy közel 300 hektárnyi, üresen álló földet adnának el. Egy vállalkozó 100 hektáron lakóparkot és tömbházat építene. Összesen 800 lakás átadását tervezik. A fennmaradó 200 hektáron többek között ipari park és golfpálya lenne az önkormányzat tervei szerint. Lakatos Miklós alpolgármester az [origo]-nak azt mondta, a beépítendő területeken fák, őshonos növények nem találhatók. A szóban forgó földek nagy része gazos terület. A telkeken különböző mértékben engedélyeznék a beépítést, de összességében a beépített területek legalább 10 százalékát parkosítanák. A 300 hektár beépítésére pedig nem kerülne sor a következő években, mivel úgysem lesz vevő egyszerre az összes telekre - érvelt a beruházás mellett a városvezető. A kijelölt telkek közelében található egy természetvédelmi terület, amely azonban magánkézben van. Ennek beépítését az önkormányzat nem támogatná, bár a tulajdonos szeretne építkezni - mondta az alpolgármester. Végleges döntés csak szeptemberben várható.

Ajánlat:

Pomáz rendezési tervre

A tüntetés részletes programja