Titokban csatlakozott az MDF alelnöke Orbánhoz

Elsőre több MDF-es képviselő is megdöbbent, amikor Hende Csaba bejelentette: lemond alelnöki posztjáról és a jövőben Orbán Viktor kabinetfőnöke lesz. Mára azonban ismét egységesen azt mondják: ez csak jót tesz a két párt együttműködésének. Mivel a párt várhatóan ősszel tartja tisztújító kongresszusát, elképzelhető, hogy addig üresen marad az alelnöki poszt.

Hende Csaba kedden lemondott minden párton belül betöltött tisztségéről, és bejelentette: a jövőben Orbán Viktor kabinetfőnökeként tevékenykedik tovább a polgári körök összefogása érdekében.

Az MDF-es képviselőket Hende kész tények elé állította, előzetesen senkit sem tájékoztatott a felkérésről, csupán döntését ismertette. Sokan megdöbbentek ekkor, hiszen Dávid Ibolya láthatóan nem szimpatizál a polgári mozgalom elképzelésével. Erre utal például, hogy sem a Kossuth téri, sem a Budai Várban tartott fideszes rendezvényen nem jelent meg, mindkét alkalommal Hende Csaba mondott helyette beszédet. Hende döntése bejelentését követően pedig elzárkózott a nyilatkozatok elől, miközben azonnal feltűnt a Fidesz Lendvai utcai székházában.

Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke csütörtökön azt mondta: nem tapasztalja annak jelét, hogy az MDF-es politikusok körében visszatettszést keltett volna Hende döntése. Szerinte az MDF egységesen kiáll a polgári körök mellett. Ezt annak ellenére állítja, hogy Dávid Ibolya egy nyilatkozatában sem buzdított még a jobboldal ilyen módon való összefogására. Pokorni az [origo]-nak ezzel kapcsolatban azt mondta: az összefogást bizonyítja a Fidesz-MDF írásos megállapodása, amely alapján közösen indultak a választásokon. Az pedig Dávid Ibolya "szíve joga", hogy nem kívánt második szónok lenni a rendezvényeken, "ez huszadrangú kérdés".

Az [origo] által megkérdezett MDF-es politikusok is sorra úgy nyilatkoztak már csütörtökön, hogy pártjuk és Dávid Ibolya pártelnök is a polgári szövetség elkötelezett híve. Többen egyenesen azt állították, hogy az MDF-nek nagyobb támogatottsága van vidéken, mint a Fidesznek, bár ez ellentmond a közvéleménykutatási adatoknak.

Míg a hivatalos vélemények szerint Hende új pozíciója "jó lehetőség, hogy megerősödjön a két párt szövetsége", a jövő héten arról döntenek, Hende megtarthatja-e elnöki pozícióját a foglalkoztatási bizottságban. Többek szerint ugyanis mivel a kabinetfőnöki poszt egész embert kíván, Hende nem fog tudni aktívan részt venni a parlamenti munkában, amivel pártja rosszul jár. Így várhatóan a jövőben csak bizottsági tagként dolgozik tovább.

Kérdéses az is, ki lesz Hende utódja az alelnöki poszton. Az általános alelnökre Dávid Ibolya tesz javaslatot, és az elnökség szavaz a jelöltről. A sajtóban felröppent Boross Péter neve, aki Orbán Viktor főtanácsadója volt. Az [origo]-nak azonban több demokrata képviselő is azt mondta: az a valószínűbb, hogy a tisztújításig - amelyre várhatóan ősszel kerül sor - már nem töltik be a posztot. Az MDF történetében többször is előfordult már, hogy alelnök nélkül maradt hosszabb-rövidebb ideig a párt.

Kapcsándi Dóra

Korábban:

Hende Csaba Orbánhoz csatlakozott