Vadászbotrány: nyulat lőtt Juszt

Orvvadászat és tilalmi időszakban elkövetett vadászat miatt feljelentette a Komárom-Esztergom Megyei Vadásztársaság Juszt Lászlót. A riporter egy őzet és egy vemhes nyulat lőtt ki, és azzal védekezik: mindezt magánbirtokon tette, amelyet a vadászati társaság nem képes megvédeni a vadaktól. A tévés elmondta, évek óta háborúzik a vadásztársasággal, két éve az egyik vadász például lelőtte két kedvenc kuvaszát.

"Több, mint hetven hektár erdőm van itt, Aka határában" - mondta a Blikknek Juszt László azzal kapcsolatban, hogy a terepjáróján vemhes nyúl és őzgida tetemét találták a megyeri vadásztársaság tagjai. "A fiatal erdőrészt vadkárok ellen bekerítettem, ami nem kis pénzbe került. Pedig ez nem az én feladatom lett volna, hanem a társaságé. Többször felszólítottam őket szóban és írásban, hogy tegyenek valamit, de hiába. Ezt a nyulat és az őzet, amit kilőttem, tanúk előtt átadtam nekik. Tíz éve vadászom, érvényes engedélyem van. Az ő területükön meghívó nélkül nem szoktam vadászni. Felajánlották nekem, hogy lépjek be hozzájuk 250 ezer forintért. Ha elfogadom, a földemet is be kell vinnem, hogy azután mások azon vadásszanak"- mondta Juszt.

Juszt hozzátette: nemhogy nem tudtak megegyezni, de két évvel ezelőtt a társaság egyik vadásza lelőtte kedvenc kuvaszait. Erre a Komárom-Esztergom Megyei Vadásztársaság jogi képviselője annyit fűzött hozzá: egy egész dossziéjuk van Jusztról. "Többször figyelmeztették a kollégák Juszt urat, mert ok nélkül fegyverrel közlekedett" - mondta Tóth László. De ennek a mostani ügyhöz semmi köze. A kocsiján volt egy őz és egy vemhes nyúl teteme. Tilalmi időszak van, senki nem lőhet ezekre a vadakra. Ráadásul, aki kilőtte őket, jogellenesen cselekedett.

Helybéli vadászok nem értik, hogy Juszt miért akarta átadni a vadakat, mikor tudnia kellett, hogy tilalmi időszak van. Ráadásul mindenféle vadászaton kötelező kísérő vadásznak részt venni, és naplót kell vezetni.