Nem mondtak igazat a Terror Háza vezetői

Az Állami Számvevőszék nem vizsgálta a Terror Háza gazdálkodását, bár korábban a vezetői ezt állították. Így az sem igaz, hogy az Állami Számvevőszék korábban megállapította, hogy az állami támogatások felhasználása szabályszerű, holott a Terror Háza múzeum és fenntartója, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány vezetői ezt közölték.

Nem vizsgálta a Terror Háza gazdálkodását az Állami Számvevőszék (ÁSZ), bár az azt fenntartó közalapítvány vezetősége ezt állította. Miután nem volt vizsgálat, nem ellenőrizték a költségvetési támogatások felhasználását sem, és nem is találhatták azt szabályszerűnek - írja a Népszava.

A Terror Háza múzeum és fenntartója, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány vezetése visszautasította, hogy az új kormány be akar avatkozni a belső szervezeti kérdésekbe. Közleményükben közölték, hogy az alapítvány gazdálkodását az ÁSZ ellenőrzi, és egy nemrég végzett vizsgálat szabályszerűnek találta az állami támogatások felhasználását.

Divinyi Péter, a számvevőszék sajtótitkára elmondta, hogy előbb-utóbb ellenőrzik a múzeum működését, de eddig ezt nem tették. Folyik ugyan egy vizsgálat, az alapítvány egy részét vizsgálják, de ennek semmi köze a múzeumhoz, és még nincs is eredménye.

Az előző kormány kulturális minisztere, Rockenbauer Zoltán évi 330 milliós állami támogatásról írt alá szerződést Schmidt Máriával, a Terror Háza igazgatójával a választások második fordulója után - emlékeztet a Népszava.

Korábban:

Jogsértő lehet a Terror Háza debreceni alapítványa