Csütörtökön folytatódik a Czeizel-per

Folytatódik a Fővárosi Bíróságon Czeizel Endre orvos-genetikus és társainak pere. Czeizel Endre - a vádirat szerint - pácienseinek pénzért cserébe felvetette a külföldi állampolgárok részére történő örökbe adás lehetőségét. Az úgynevezett béranyaperben Czeizel végig tagadta bűnösségét.

A perbeszédekkel folytatódik csütörtökön a Fővárosi Bíróságon Czeizel Endre orvos-genetikus és társainak pere. Czeizelt emberkereskedelemmel foglalkozó szervezet keretében bűnsegédként elkövetett családi állás megváltoztatásának bűntettével vádolja az ügyészség, melyért öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Czeizel az eljárás során mindvégig következetesen tagadta bűnösségét.

A vádirat szerint az orvos-genetikus a 90-es évek első felében megállapodott az amerikai-magyar állampolgárságú, Egyesült Államokban élő meg Gáti Mariannával. Czeizel ennek megfelelően az általa vezetett XIV. kerületi Családtervezési Központba látogatóknak felvetette a külföldi, elsősorban amerikai állampolgárok részére történő örökbeadást anyagi ellenszolgáltatásért cserébe. Ha a kismamák elfogadták Czeizel javaslatát, titkára, Merhala Zoltán másodrendű vádlott illetve Gáti édesanyja, Rózsa Béláné harmadrendű vádlott vette kézbe az ügyet.

Mindketten folyamatosan kapcsolatban voltak Gátival. A titkár Czeizel utasítására előkészítette a szükséges orvosi vizsgálatokat és ezekről részletesen beszámolt a genetikusnak. Rózsa Béláné pedig segített a kismamák úti okmányainak beszerzésében, repülőútjuk megszervezésében, továbbá külföldi örökbeadásról szóló újsághirdetéseket is feladott. A vádiratban nincs adat arról, hogy Czeizel, illetve titkára bármilyen ellenszolgáltatást kapott vagy kért volna közreműködéséért.

Másfél éves lányát adta örökbe az újszülött fiú helyett

A per vádlottjai még olyan szülők, akiknek gyermekei 1995-ben a fenti személyek közreműködésével külföldön jöttek világra és ott örökbe adták őket. A vádirat megfogalmazása szerint néhány esetben Gáti "biztatására, ösztönzésre", a több ezer dollár reményében vállalkoztak a nők a terhességre. Előfordult, hogy amikor az újszülött fiú lett, helyette inkább másfél éves lányuktól váltak meg a szülők.

Gáti a vádirat szerint "amerikai ügyvédek és szociális munkások bevonásával létrehozott egy szervezetet, amely a magyar szülők gyermekeinek anyagi ellenszolgáltatásért történő külföldi örökbefogadását bonyolította le úgy, hogy mind a magyar családjogi törvényt, mind az amerikai bevándorlási szabályokat megkerülte".

A külföldi örökbefogadóktól Gáti több tízezer dollárt kért, a gyermekükről lemondó anyáknak pedig egy és nyolcezer dollár közötti összeget adott, továbbá finanszírozta utazásukat és amerikai tartózkodásukat. Gáti nem vádlottja az eljárásnak.

Czeizel Endre a három évvel ezelőtt megkezdődött büntetőper során vádlottként úgy fogalmazott: csak kulturálatlanságként fogható fel az, hogy az egyik terhes anya úgy fogalmazott az intézethez írt levelében: "Eladnám gyermekemet".

Két évvel ezelőtt egyesítették az ügyet egy másik hasonló büntetőeljárással, melyben bűnsegédként elkövetett családi állás megváltoztatásával illetve társtettesként elkövetett közokirat-hamisítással vádolják Körmedy-Ékes Judit ügyvédet is. Körmendy-Ékes Judit tagadta bűnösségét az erkölcsi okból, az örökbeadott gyermekre való tekintettel elrendelt zárt tárgyaláson.

Az ügy vádirata szerint Czeizel ismertette meg a magzatát örökbe adni kívánó házaspárt 1995-ben az ügyvédként tevékenykedő Körmendy-Ékessel. Az örökbefogadó házaspártól kapott 800 ezer forintból Körmendy-Ékes a terhesség alatt 100 ezret, a szülés után és az örökbeadáskor pedig 350-350 ezret forintot adott át az örökbeadó házaspárnak. Ezen túlmenően a vádirat szerint Körmendy-Ékes Judit valótlan tartalmú lakcímbejelentőt íratott a szülés előtt álló asszonnyal azért, hogy az örökbeadás Budapesten bonyolódhasson le. A vádnak az örökbefogadással kapcsolatos részére reagálva Körmendy-Ékes Judit a tárgyaláson kijelentette, hogy ma is úgy cselekedne, hiszen ez megítélése szerint nem kifogásolható sem jogilag, sem erkölcsileg.

Nem sokkal a Czeizel-per kezdete után a Fővárosi Bíróságnak az a tanácsa, amely az orvos-genetikus és társai ügyében is eljár, ítéletet hirdetett egy magzatát pénzért örökbe adó házaspár ügyében. Az első fokon jogerőre emelt ítélet kimondta a két vádlott bűnösségét és az anyát egy év, a férjet 8 hónap felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta. Abban az ügyben az anya hat hónapos terhesen utazott ki Gátihoz 1996-ban, hogy ott hatezer dollárért megszülje és örökbe adja magzatát. A vád családi állás megváltoztatása volt, a férj bűnsegédként állt a bíróság előtt.

A jogerős ítélet szerint Gáti olyan szervezetet működtetett, amely szorult anyagi helyzetben lévő külföldi családok gyermekeinek jogellenesen történő örökbefogadását bonyolította. Ennek a hálózatnak a magyarországi tagja volt édesanyja, Rózsa Béláné.

Korábban:

Tanúk meghallgatásával folytatódott a Czeizel-per