A héten terjeszti a parlament elé a kormány a száznapos program végrehajtását célzó törvénymódosító csomagot. Ez tartalmazza többek között a nyugdíjasoknak ígért egyszeri juttatást és a közalkalmazottaknak ígért 50 százalékos béremelést. Az intézkedések nettó 150 milliárd forintba kerülnek, a csomag tartalmazza a költségvetési törvény módosítását is.

A száznapos program lényegét Medgyessyék 13+1 pontban foglalták össze a kampány során. Ennek döntő többségét megvalósítják azzal a törvénymódosító csomaggal, amelyet a héten terjesztenek az Országgyűlés elé.

Egyszeri juttatásként 19 ezer forintot utalnak ki a nyugdíjasoknak és a nyugdíjszerű rendszeres szociális járadékban részesülőknek (ilyenek például a vakok, hadirokkantak). A Medgyessy-kormány szerint ezt az összeget a Fidesz-kormány elvette a nyugdíjasoktól.

Az eredeti száznapos program szerint szeptember 1-jével emelték volna 50 százalékkal a pedagógusok, október 1-jével pedig az egészségügyben dolgozók és az egyéb közalkalmazottak bérét. Ehelyett a parlament elé kerülő csomagban egységesen, valamennyi közalkalmazott bérét szeptember 1-jével megemelik átlagosan 50 százalékkal (vagyis ez esetben differenciált béremelés valósul meg). A béremelésből a költségvetésen kívüli, de hasonló munkakörben dolgozók is részesülnek. A béremeléssel együtt új közalkalmazotti bértáblát vezetnek be. A legalacsonyabb illetmény 50 ezer forintra, a diplomásoknak fizetendő legkisebb összeg százezer forintra, a legmagasabb kereset pedig 238 500 forintra emelkedik a jelenlegi 111 100 forintról. A diplomás minimálbért tehát most az illetménytáblában a közalkalmazottaknak vezeti be a kormány, ám jövőre ezt a köztisztviselőknél is be kívánják vezetni. Az intézkedés 550 ezer állami közalkalmazottat és 50 ezer alapítványi, egyházi intézményi dolgozót érint.

Eredetileg csak október 1-jétől tették volna adómentessé a minimálbért, ezt szintén már a mostani csomag tartalmazza, így szeptember 1-jétől adómentessé válik a minimálbér.

A kormány döntött az ösztöndíjak 30 százalékos emeléséről is, ezt szintén tartalmazza a törvénymódosító csomag.

A jövedéki törvény módosításával a szölő kikerül a jövedéki termékek köréből.

A pénteki kormányülésen született döntések között szerepelt az is, hogy azonnali hatállyal megszüntetik az Országimázs Központot, és a fel nem használt pénzeket az ingyenes gyermekétkeztetésre fordítják. Több tárca is lehet ennek a feladatnak a gazdája, és még a megvalósítás módja is kétséges, Csehák Judit szociális és egészségügyi miniszter például alapítványt hozna létre.

A szociális csomagot külön javaslatként terjesztik elő. Ez tartalmazza a 13+1 ígéret egyikét, miszerint 2002-től minden augusztusban kéthavi családi pótlékot kapnak a szülők iskolakezdési támogatás gyanánt. Ez éves szinten több mint 11 milliárd forinttal terheli meg a költségvetést. Emellett a javaslatban az is szerepel, hogy szeptembertől 20 százalékkal megemelné a kormány a családi pótlék összegét. 2003. január 1-jétől 50 százalékkal emelnék az anyasági támogatást. Az ikreket nevelők pedig a javaslat szerint januártól a gyes összegének kétszeresét kapják, és nem három-, hanem hatéves korig.

Eltörlik a tévéelőfizetési díjat - ezt július 1-jétől ígérte az MSZP -, a kiesett összegeket egyelőre a költségvetésből biztosítják, a későbbiekben pedig a médiatörvény módosításával kívánja a kormány biztosítani a közszolgálati televíziók és rádió zavartalan működését.

A kormány tervezett intézkedései az év hátralévő részére vonatkozóan nettó 150 milliárd forintba kerülnek a tervek szerint. A törvénymódosító csomag tartalmazza a költségvetési törvény módosítását is.

Néhány pont megvalósítása még várat magára

A 13+1 ígéret között szerepel a munka törvénykönyvének módosítása. A kormány tervei szerint visszaállítanák a heti két pihenőnapot úgy, hogy az egyiknek vasárnapra kell esnie. A módosító javaslatot önálló indítvány formájában készülnek benyújtani a szocialisták, nem a törvénymódosító csomag részeként.

A termőföldről szóló törvény módosítása is az ígéretek között szerepel, valamint a Nemzeti Földalap társadalmi ellenőrzés alá vonása, erről még a pénteki kormányülésen tárgyalnak.

A 13+1 program részeként tervezték, hogy haladéktalanul tárgyalásokat kezdeményez a kormány az Európai Unióval a csatlakozás pénzügyi feltételeinek javítása érdekében. Ezt elsősorban a magyar mezőgazdasági termelők érdekében tennék. Gál J. Zoltán kormányszóvivő a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: ez ügyben jelenleg a dokumentumok áttanulmányozása folyik.

Szintén megígérte a Medgyessy-kormány az Orbán-Nastase paktum újratárgyalását. Gál J. Zoltán ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy folyik a miniszterelnök romániai útjának az előkészítése.

+1 ígéret a demokratikus közélet helyreállításáról

A +1 ígéret a demokratikus közélet helyreállítására vonatkozik. Ennek része, hogy helyreállítják a parlament hetenkénti ülésezését, ami megtörtént. Helyreállítják az ígéretek szerint a közszolgálati televíziók és rádió függetlenségét és a tájékoztatás pártatlanságát. Erre vonatkozóan Újhelyi István szocialista képviselő már ismertette az MSZP elképzelését. A tervek szerint a kuratóriumokból kivonnák a pártdelegáltakat, illetve módosítanák a kétharmados médiatörvényt, ami biztosíatná a működéshez szükséges összegeket az előfizetési díj eltörlése után is. Újhelyi azt mondta: sem gazdasági, sem politikai nyomást nem alkalmaznának, és szeretnék megakadályozni, hogy ez a jövőben bármikor is előfordulhasson. Így személyi változtatásokat sem kezdeményeznek, vagyis nem akarják elérni az egykori fideszes politikus TV-elnök és a hírszerkesztők leváltását sem.

A plusz egy ígéret között szerepel az azonnali párbeszéd megkezdése a civil szervezetekkel, szakszervezetekkel és a munkaadókkal. Medgyessy ennek érdekében a szakszervezeti vezetőkkel például már folytatott megbeszélést.

Az üvegzseb-program szerint a kormány átláthatóvá és ellenőrizhetővé tenné az állam gazdálkodását. Gál J. Zoltán kormányszóvivő ezzel kapcsolatban pénteken azt mondta, hogy kidolgozás alatt áll a program.

Kapcsándi Dóra

Ajánlat:

A száznapos program

Korábban:

Nem terveznek tisztogatásokat az MTV-nél

A parlament előtt a száznapos program

Pénz vagy szabadság vasárnap

Fórum:

Kezdődik a 100 napos program. VÁGJUK A CENTIT!