Immáron második hete zajlik a Pannon Rádió működésének körülményeit tisztázó vizsgálat az Országos Rádió és Televízió Testületnél. Az ORTT annak kíván utánajárni, hogyan fordulhatott elő, hogy a Pannon frekvenciáján májusban napokig két műsor volt hallható. A szocialista delegált arra is választ vár, hogy milyen szerepe volt a rádiónak a választások alatt a MIÉP kampányában. A Pannon Rádiót működtető Gidó Média Kft. elhalasztotta hétfőre összehívott tuladonosi taggyűlését, miután azon nem jelent meg a 26 százalékos részesedésű Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány képviselője.

A Gidófalvi Attila vezette Pannon Rádió a választásokat követően kettészakadt. A rockzenész depolitizálni kívánta a rádiót, mivel megítélése szerint a rádió sorsa függött ettől a lépéstől, voltak azonban a Pannon Rádiónál olyanok, akik másképpen gondolták.

A szakadáshoz vezető végső lökést az adta meg, hogy az ORTT - igaz, a rádió megalakulása után egy évvel - felszólította a tulajdonosokat, hogy szüntessék meg a politikai párt (a Csurka István MIÉP-elnök által alapított Bocskai Alapítvány) tulajdonosi hányadát a rádióban, mivel ez törvénytelen.

Ezt követően Gidófalvi elköltözött a rádiónak addig helyet adó bérleményből, s az új helyről kezdte sugározni műsorait, amely elképzelése szerint politikamentes és a magyar zenékben bővelkedő. Eközben azonban a csapat egy másik része a régi helyről sugárzott tovább, mert nem kívánták politikai töltetű műsoraikat feladni.

A Hírközlési Főfelügyelet pedig vizsgálatot indított, hiszen egyszerre volt hallható Budapest különböző pontjain a két különböző program a 99,5 Mhz-en. Végül a Gidófalvi-féle rádiósoknak adott igazat a felügyelet, míg a maradóktól megvonta a műsorszolgáltatási jogot. Az ORTT döntése értelmében azonban Gidófalvinak kell arról gondoskodnia, hogy egyszerre csak egy stáb műsorát sugározzák.

Nem sokkal később az ORTT is vizsgálatot kezdeményezett az MSZP által delegált tag, Ladvánszky György kezdeményezésére. Az eljárást azzal indokolta Ladvánszky, hogy szerinte a rádió több ponton is megsértette a médiatörvényt; például két helyről sugárzott.

Az ORTT a múlt héten meghallgatta Gidófalvi Attilát. Azonban azok, akik a politika mellett kardoskodtak kimentették magukat, őket a jövő héten hallgatják meg. Az összes fél álláspontjának tisztázása után, leghamarabb két héten belül dönt a testület a rádióról - mondta Kovács György, az ORTT főigazgatója, aki a lehetséges szankciókról egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Az adóval kapcsolatos nyitott kérdések rendezésére hétfőre tulajdonosi taggyűlést hívott össze a Pannon Rádiót üzemeltető Gidó Média Kft, amit június 28-ra halasztottak, miután azon nem jelent meg a 26 százalékos részesedésű Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány képviselője.

Korábban:

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

ORTT-vizsgálat is lehet a dupla Pannon Rádió miatt