Az Indiában közismert, háromezer éves természetgyógyászati módszer mind népszerűbbé válik Európában is. Kismamák számára különösen ajánlottak az ájurvéda módszerei, melyek a test, a lélek, a szellem és a környezet harmóniáján alapulnak. A szeretet és kényeztetés, amit a kismama önmagának ajándékoz a várandósság hónapjaiban, később a babára száll, s kiegyensúlyozottá teszi őt is.

Folyamatosan újjáépítjük testünket

Immár Magyarországon is hozzáférhetővé váltak az ájurvédikus gyógynövény-készítmények. A két hazai ájurvéda-orvoskurzus szervezésében fontos szerepet vállalt dr. Fadgyas Ildikó pszichoterapeuta.
- Az ősi tradicionális elméleteket a mai tudomány nyelvén sem lehetetlen megfogalmazni. Ismert például az az eljárás, melynek során radioizotópokkal jelölt szénatomokat juttattak a kísérleti alanyok szervezetébe, és megfigyelték, mi történik ezekkel az atomokkal.

Fotó: KISMAMA
Az ájurvéda szanszkrit szó, jelentése: az élet bölcsessége.

Kiderült, hogy a szívizomban fellelhető szénatomok háromhetente, a csontokban lévők pedig néhány hónap alatt kicserélődnek. Vagyis, folyamatosan újjáépítjük a testünket. Az ájurvéda szerint az egészségprogram minden ember tudattalanjában ott rejtőzik, ez tartalmazza az egészséges test energia- és információmintázatát. A betegség tulajdonképpen az egészség "elfelejtése"; ha úgy tetszik: egyfajta programhiba.

 

Az ájurvédikus szemléletet szerint a világ működése három fő elven alapul

A vata, a pitta és a kapha kombinációja fellelhető mindenben és mindenkiben. Attól függően, hogy közülük melyik dominál velünk született alkatunkban: vata, pitta vagy kapha alkatú emberek lehetünk. Aki az alapalkatát meg tudja tartani, kiegyensúlyozott életre számíthat. Mivel különbözőek vagyunk, más- és másféle étel az, ami kiegyensúlyoz és táplál bennünket. Az ájurvéda az egyéni alkatnak megfelelő táplálkozás mellett a tisztító eljárásoknak is nagy szerepet szán. Ezek közé tartozik többek között a böjt, és ilyen az izzasztás is, melyet masszírozással egybekötött teljes testolajozás előz meg. Az ájurvéda mindezen túl gyógynövényeket és fűszereket javasol az egészség megtartásához, illetve a gyógyuláshoz; valamint gyakorolja az aromákkal, illóolajokkal és a zenével (hangokkal) való gyógyítást is. Figyelembe veszi továbbá az évszaki és napszaki energiaingadozást, és az alkatnak megfelelő testedzés-formát javasol. A megfelelő ájurvédikus életmód kialakításához, az egyéni alkatnak megfelelő alkalmazáshoz azonban mindenképpen érdemes szakember tanácsát kérni!

A vata típus mozgékony, élénk és fázós

A vata típusnak különösen érzékeny a keringési rendszere, az idegrendszere, és a mozgásszerveződése.
Akinél túlsúlyban van a vata minőség: gyorsan reagáló, mozgékony, élénk szellemű, rendszertelen életmódot folytató, nyugtalan, fáradékony; külsőleg csontos, vékony, gyér hajú, száraz bőrű és fázós.

Javasolt táplálkozás: rendszeres étkezés; meleg ételek (teák, levesek), gabonafélék, tej és tejtermékek, vaj, sós ízesítésű és savanykás ízű, pl. citromos vagy paradicsomos ételek, maximum egyharmadnyi nyers zöldség és érett gyümölcs fogyasztása.

A vata alkatú gyermek gyakorta izgága, és rossz evő - ám az evést nem szabad ráerőltetni. Rendszeresen meg kell kínálni a megjelölt ételtípusokkal; ezeket előbb utóbb elfogadja majd. Egy bögrényi gyümölcs- vagy gyógytea vajas kenyérrel nyugtató hatással lehet rá.

Javasolt testmozgás: könnyű, ám rendszeres sport, pl. 20-40 perces kocogás, ami átmelegíti a szervezetet, tánc, gimnasztika, aerobik.
Javasolt illóolaj: jázmin.

A pitta típus éles eszű és hirtelenharagú

A pitta típusnak különösen érzékeny az anyagcseréje és az emésztőrendszere. Akinél túlsúlyban van a pitta minőség: éles eszű, ambiciózus, lendületes, rendszerességet kedvelő, kitartó, hirtelenharagú; külsőleg arányos alkatú, kidolgozott izomzatú, izzadékony. Jól bírja a hideget.

Javasolt táplálkozás: túlnyomórészt hideg ételek, könnyű ízek; sok érett, nyers gyümölcs, főzelékféle, saláta, spenót, káposztafélék, burgonya, karfiol, gabonafélék, esetleg fagylalt; kerülendő: sok tej és tejtermék, csípős ízű ételek fogyasztása.

A pitta alkatú gyermek élénk, temperamentumos, és étkeztetésével nem szokott gond lenni: ha megéhezik, kiköveteli magának az ételt.

Javasolt testmozgás: erőteljesebb, közepes terhelést jelentő sportok.
Javasolt illóolaj: rózsa.

A kapha típus megfontolt és kitartó

A kapha típusnak különösen érzékenyek a csontjai, izmai és a szervezetét felépítő anyagai. Akinél túlsúlyban van a kapha minőség: megfontolt, nyugodt, rendszerességet kedvelő, kitartó, humánus, szeretetteljes, kellemes modorú; külsőleg masszív felépítésű, gömbölyded, puha bőrű, dús és fényes hajú. Meleget igénylő.

Javasolt táplálkozás: meleg ételek fogyasztása kevés zsiradékkal, párolt zöldségek, főzelékek, fűszeres és csípős, erős ízű, ételek, pl. hagymafélék, retek. Kerülendő: sok tej és tejtermék fogyasztása.

A kapha alkatú gyermek nem igazán mozgékony, ám kedves és alkalmazkodó. Mivel hajlamos túl sokat enni: napjában többször, ám kisebb mennyiségű ételt ajánlatos adni neki - különben  meghízhat.

Javasolt testmozgás: erőteljes, nagy kitartást igénylő sporttevékenységek, pl. súlyemelés, maratoni futás.
Javasolt illóolaj: fenyő, fűszerek.

A három alapelv az emberi életszakaszokban is kifejeződik

A kapha főként az élet első harmadában és a várandósság során, a test felépítésekor mutatkozik meg; az élet középső részében, az egzisztenciateremtés és önérvényesítés idején leginkább a pitta elv; az élet végén, a test gyengülésével a vata. Az időjárásban ugyancsak felfedezhetők ezek az alapminőségek. Vata minőségű a száraz, szeles idő, és tipikusan kapha jellegűek a nedves, hideg, hóolvadásos téli időszakok - ilyenkor érdemes kissé több meleg ételt-italt fogyasztani, több fűszerrel (anélkül, hogy eltérnénk az alapalkatunknak megfelelő étrendtől). Pitta minőségű a meleg idő, amikor több hűtő hatású, nyers táplálékot ajánlatos magunkhoz vennünk.

Napirend az ájurvéda szerint

Mindennapjaink időminősége is váltakozó. 
- A 10-14 óráig tartó pitta időszakban fog legélesebben az elménk, ezért ilyenkor a legalkalmasabb üzleti tárgyalásra, vizsgára mennünk. 
- A 14-18 óráig vata időszak következik - szellemileg élénkek, de már fáradtabbak, idegesebbek vagyunk. Ennek az időszaknak a végét érdemes a brit szokásokhoz hasonlóan vata típusú étkezéssel, például ötórai teával zárnunk. Tejtermékeket ezután már lehetőleg ne fogyasszunk. 
- 18-22 óráig kapha időszak következik; lelassulunk, lazítani vágyunk.
- Okosan tesszük, ha legkésőbb 23 órakor aludni megyünk. Egyrészt, mivel az éjfél előtti alvás más minőségű, mint az éjfél utáni, másrészt, mert 22-02 óráig ismét pitta időszakra kerül sor - tehát felélénkülünk, és nehezen fogunk tudni elálmosodni.
- 02-06 óráig vata, majd
- 06-10-ig ismét kapha időszak következik - utóbbi talán a legalkalmasabb meditációs technikák gyakorlására, és arra, hogy lelkileg ráhangolódjunk az új napra.

A "rasajana" ételek közvetlenül életenergiává alakulnak

Az ájurvéda kismamák számára éppen gyors hasznosíthatóság miatt ajánlja a a tejet, mézet, szárított mandulát és fűszerként a sáfrányt. Sokoldalúan hasznosítható az indiaiak által kedvelt tisztított vaj, a ghí, melyet otthon is elkészíthetünk. Előnye, hogy hűtés nélkül is három hónapig eláll - még nyáron sem avasodik meg. Nagyobb adagnyi (legalább félkilónyi) sótlan vajat olvasszunk fel közepes hőmérsékleten, majd az olvadás után kissé növeljük a hőt, míg a vaj felforr. Habját ne szedjük le. Ekkor alacsony hőfokon melegítsük tovább addig, amíg a benne lévő fehérjerészecskék aranyszínű kis pörcök formájában le nem ülepednek az edény aljára, a vaj pedig áttetszővé, aranysárga színűvé nem válik. Ez körülbelül ötven percet vesz igénybe. Ha kész és lehűlt, szűrjük megfelelő edénybe. A kis pörcök külön elfogyaszthatók.
Vigyázat - margarinból nem készíthető!

Ájurvéda reggeli kismamáknak

Hozzávalók: egy teáskanál ghi, két körte, alma vagy banán, késhegynyi fahéj
A gyümölcsöt meghámozzuk, feldaraboljuk, majd ghiben megpároljuk. Hozzáadunk néhány evőkanálnyi vizet, három-hat percig folytatjuk a főzést. Őrölt fahéjjal ízesítjuk

Könnyű leves vacsorára

Fotó: KISMAMAHozzávalók: Egy evőkanál ghi, egy kis fej hagyma, egy evőkanál zabpehely, két csészényi tisztított zöldség, só, curry por, fél teáskanál gyümölcsecet, késhegynyi pirospaprika
A ghit megforrósítjuk, megpirítjuk benne a zabpelyhet. Hozzáadjuk a megtisztított, felaprított hagymát, és együtt sütögetjük gyakori kevergetés közben. A megtisztított, felaprított zöldséget is beleszórjuk, megsózzuk, fél kávéskanálnyi curryt és késhegynyi pirospaprikát szórunk rá. Felöntjük vízzel, és tíz-tizenöt percig főzzük. A végén egy pici gyümölcsecettel savanykás ízt adunk a levesnek.

Jóga  kismamáknak

Krokodil: Húzza fel a lábát, kezével támaszkodjék meg oldalt. Súlypontját tartsa a popsijánál. Amikor kifújja a levegőt, hajtsa felhúzott térdeit jobbra, fejét pedig balra. Belégzésnél térjen vissza a középső testhelyzethez, majd a következő kilégzésnél ismételje ugyanezt fordított irányban.

Macska: Álljon négykézláb, mard terpessze térdeit csípőszélességben. Belégzéskor emelje fel a fejét, hátával homorítson, hasát lazítsa el. Kilégzésnél húzza térdeit mellkasa irányába, hátát görbítse be.

Lazítás: Feküdjön nyújtott lábbal és karral a földön. Alkalmazzon hasi légzést, gondolatait összpontosítsa a kisbabára.

Ajánlat
Ákirvédikus rendelőintézet az interneten
Maharisi Ajúr Véda - a tökéletes egészség tudománya - Betegségmentes társadalom létrehozása egy megelőzésközpontú gyógyászati-egészséggondozási tudomány által.
Az ájurvéda a táplálkozásról 
Téli védelem ájurvédával

Korábban
Homeopátiás gyógymódok mamáknak - Várandósok, szoptató anyák és gyermekek esetében különösen fontos, hogy kellemetlen mellékhatásoktól mentes szerekkel segítsék a gyógyulásukat. A homeopátiás gyógyszerek hatóanyag-tartalma rendkívül alacsony.
Homeopátia - gyógyítás kicsit másképp

Szeretne többet tudni az ájurvédáról?
Ájurvéda - szelíd gyógymódok 
Ájurvéda - gyógymódok fejfájás és migrén ellen