A vasárnap védelmét, az egészségügyi hozzájárulás csökkentését is tartalmazza a munka törvénykönyvének módosításához benyújtott szocialista javaslat. Az ellenzék napi politikai akciónak ítéli a beadványt, és vitára alkalmatlannak találták.

A munkavállalók kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a munka törvénykönyve legutóbbi, az előző kormányzat idején megvalósított módosítása során; az MSZP-s képviselők által benyújtott törvényjavaslat ezen a helyzeten kíván változtatni - mondta Filló Pál (MSZP) az előterjesztők nevében elmondott keddi parlamenti expozéjában. Hozzátette: a javaslat kidolgozói arra törekedtek, hogy a munkaadók és a munkavállalók viszonyában az egyensúly érvényesüljön. Véleménye szerint a munkaadóknak is érdekük, hogy hosszú távon kiszámítható, stabil jogi helyzetben tevékenykedjenek. 

Filló a javasolt módosítások közül megemlítette, hogy általános szabály lesz a heti két pihenőnap, és az egyiknek vasárnapra kell esnie. Ez alól speciális munkaidő-beosztás esetén lehetnek kivételek, de a munkáltatóknak ezekben az esetekben is törekedniük kell a megfelelő pihenőidő kiadására. A vasárnap védelmével az előterjesztő MSZP-s képviselők célja, hogy a családok megfelelő programokat szervezhessenek erre a napra. Az üzletközpontok ettől még vasárnap is nyitva tarthatnak - jegyezte meg Filló Pál, hozzáfűzve: ezt a vasárnapi munkavégzést azonban külön is meg kell fizetni a dolgozóknak.

A képviselő a kiszolgáltatottságra példaként említette még, hogy a székhely, telephely változása miatti új munkavégzési hely kijelölésekor jelenleg nem kell módosítani a munkaszerződést, illetve az utazási többletköltségek megfizetéséről sem kell megállapodni a dolgozóval. Ez tarthatatlan és igazságtalan - vélekedett Filló Pál.

Kiss Péter, a  foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi tárca vezetője a munka törvénykönyve módosítását célzó törvényjavaslat vitája során elmondta: a kormány egyetért az indítványt előterjesztő 19 MSZP-s képviselő törekvéseivel, s szükségesnek ítéli a javasolt változtatásokat. A munkáltatók akkor képesek új munkahelyeket kínálni, érdemben tenni az uniós bérekhez való felzárkózásért, ha csökkennek a foglalkoztatási költségeik, javul versenyképességük - mondta a miniszter. Elmondta: a kormány ezt kívánja elősegíteni azzal is, hogy három lépcsőben nullára csökkenti az egészségügyi hozzájárulást, az alkalmi munkavállalásnál mérsékli a közterheket, bevezeti az egyszerűsített vállalkozói adót, és átrendezi a személyijövedelemadó-terheket.

Őry Csaba, a Fidesz vezérszónoka napi politikai akcióként értékelte a törvényjavaslatot. Úgy vélte, hogy míg a kódex tavalyi módosítását 1,5 éves szakmai egyeztetés előzte meg, ezúttal ilyen tevékenység egyáltalán nem volt. Az előterjesztők és a kormány olyan fantomok ellen harcolnak, amelyeket ők maguk találtak ki. Úgy tesznek, mintha a heti két pihenőnap nem lenne benne jelenleg is a törvényben - közölte Őry Csaba. Az ellenzéki képviselő szerint a javaslat az üzemi tanácsok jogosítványainak kiüresítését célozza, pedig a tanácsok semmilyen formában nem korlátozzák a szakszervezetek jogosítványait. Őry Csaba megítélése szerint a nemzetközi elvekkel ellentétes, hogy a javaslat a szakszervezeti tisztségviselők munkaidő-kedvezményének kötelező megváltását tartalmazza. Az előterjesztés alkalmatlan a vitára, ezért módosító javaslatot sem terjesztünk be hozzá. Ellenben felkérjük a munkaügyi és foglalkoztatáspolitikai minisztert, hogy egy új javaslatról egyeztessen a szociális partnerekkel és a szakmával - közölte a Fidesz képviselője.

Béki Gabriella (SZDSZ) arról beszélt, hogy az előző kormány nem konszenzussal, hanem erőből módosította 2001-ben a munka törvénykönyvét, és ezt kell most korrigálni. Úgy vélte, hogy a tavalyi elhamarkodott módosítás miatt most elsősorban a munkavállalói oldalt és a szakszervezetek jogosítványait kell erősíteni. A képviselő utalt arra, hogy a tárca államtitkára maga mondta a bizottsági ülésen: a szakmai egyeztetések elkezdődtek, folyamatban vannak, ám hamarabb nem lehetett hozzákezdeni, mint hogy a kormány felállt.

Balsai István (MDF) szerint a javaslat nem felel meg a munka törvénykönyve felülvizsgálatához fűzhető elvárásoknak. Sajnálatos, de a kormány nem vállalta, hogy a munka világát alapvetően érintő kódex módosításával kapcsolatos egyeztetési kötelezettséget betartsa és ne direkt politikai kampány jellegű
korrekció történjen - jelentette ki. Az ellenzéki képviselő azt is kifogásolta, hogy egy ágazat alapvető törvényét képező jogszabály nagy terjedelmű módosítását nem a kormány nyújtotta be, hanem képviselők egy csoportja.

Korábban:

Pénz vagy szabadság vasárnap