Névtelen feljelentés alapján indított nyomozást a gyöngyösi tűzoltóparancsnok ellen a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság. A parancsnok ügyét korábban már vizsgálta az ügyészség, a hatvani rendőrök és a gyöngyösi önkormányzat is - eredménytelenül.

Magánokirat-hamisítás és hivatali visszaélés bűntettének alapos gyanúja miatt folyik eljárás a gyöngyösi tűzoltóság parancsnoka ellen - közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrség hétfőn még arról számolt be, hogy sikkasztás, közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés gyanúja miatt kezdeményeztek eljárást az őrnagy ellen.

A rendőrség a gyanúsítás tényén túl nem közölt részleteket, csupán arról tájékoztatott, hogy a körülmények tisztázása érdekében további nyomozásra és szakértői vélemények beszerzésére van szükség az ügyben.

Berzsenyi Gyula tűzoltóparancsnok hétfőn azt mondta, hogy hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás ügyében, névtelen feljelentés alapján, korábban már vizsgálatot tartott az ügyészség, a Hatvani Rendőrkapitányság és a gyöngyösi önkormányzat is az ügyben, ám nem állapítottak meg szabálytalanságot.

Berzsenyi Gyula közölte, hogy az újabb rendőrségi eljárás szintén névtelen feljelentés alapján indult meg még áprilisban. Szerinte azt az esetet vizsgálják hivatali visszaélésként, amikor 1999-ben az árvíz és az annak nyomán keletkezett sárlavina kidöntötte a gyöngyösi jegyző hétvégi házának a falát, a tűzoltók pedig kiszabadították az épületet a sártengerből.

A közokirat-hamisítás gyanújával kapcsolatban elmondta, hogy 2000-ben a tiszai árvíz idején 32 gyöngyösi tűzoltó vett részt a védekezésben Szolnok és Tiszajenő térségében. Kiszolgálásukra, szállításukra, munkájuk koordinálására egy operatív egységet hoztak létre, amely térítésmentesen végezte tevékenységét. Berzsenyi Gyula elmondta, hogy a gyanúsítás szerint az egység csak papíron létezett.