A Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára a mostani elnök Solt Pálon, és helyettesén, Lomnici Zoltánon kívül a szocialisták felvetették Zanathy János nevét is. Az MSZP mindhárom jelöltet támogatná, az MDF és az SZDSZ azonban inkább Solt és Lomnici mellett áll ki. A Fidesz elnöke nem említett neveket, de kijelentette: van olyan személy, akiben meg tudnak egyezni a pártok. Az [origo] úgy tudja, hogy a posztra Lomnici Zoltán a legesélyesebb.

A köztársasági elnökkel egyeztetnek szerdán a pártok vezetői, egyebek mellett a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének személyéről. A jelenlegi elnöknek Solt Pálnak ugyanis két hét múlva lejár a mandátuma. A szocialisták részéről Kovács László pártelnök és Vastagh Pál, az alkotmányügyi bizottság elnöke tanácskozott Mádl Ferenccel. Kovács elmondta, hogy a köztársasági elnök már az érintettekkel illetve más szakemberekkel is egyeztetett az ügyben, és ez alapján két nevet említett: Solt Pálét, és Lomnici Zoltánét.

A szocialista pártelnök jelezte: mindkét nevet elfogadhatónak tartja, de mellettük felvetett a köztársasági elnöknek egy harmadik személyt is, ám az ő nevét nem árulta el a sajtónak. Később kiderült: Zanathy Jánosról, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala vezetőjéről van szó. Kovács szeretné ha Mádl Ferenc megfontolná felvetésüket, és a többi pártnak is megemlítené. Mádl a pártelnök szerint azt mondta, hogy a felvetett név az ő listáján is szerepelt, csak nem az első, második helyen. Kovács úgy véli, hogy nem lesz nehéz megállapodni az ügyben, mert a szocialisták mind a három jelöltet támogatnák.

Az MDF elnöke, Dávid Ibolya szerint Mádl Ferenccel folytatott megbeszélésükön olyan jelöltek kerültek szóba, akiket az MDF is támogat. Mint mondta, elsősorban a köztársasági elnök két jelöltjéről, Solt Pálról és Lomnici Zoltánról volt szó. A harmadik jelöltről, Zanathy Jánosról Dávid Ibolya azt mondta, hogy őt nem ismerik annyira, a köztársasági elnökkel érdemben a másik két jelöltről beszéltek. Az MDF a jövő hét hétfői, Mádl Ferenc előtti négypárti megbeszélésen ismerteti ezzel kapcsolatos álláspontját - mondta a pártelnök.

Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke a megbeszélés után arról számolt be, hogy a köztársasági elnök vázolta elképzeléseit, és lassan körvonalazódik, hogy a négy párt kiket tart elfogadhatónak az LB vezetésére. Szerinte van olyan személy akikben meg tudnak egyezni a pártok, de ő nem kívánt külön-külön foglalkozni a jelöltekkel, és neveket sem említett.

Kuncze Gábor SZDSZ-elnök a megbeszélések után elmondta, hogy Mádl Ferenc két nevet említett neki: Solt Pálét, és Lomnici Zoltánét. Az SZDSZ mindkét jelöltet alkalmasnak tartja a feladatra. Az MSZP újabb jelöltjéről, Zanathy Jánosról a köztársasági elnökkel folytatott megbeszélésén nem beszéltek - közölte Kuncze.

Korábban:

Vezetőváltás a Legfelsőbb Bíróságon

Ajánlat:

Solt Pál - Az utolsó rendszerváltó közjogi méltóság távozik