Őrizetben a fővárosi földhivatali vezető

Többrendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítja a rendőrség a Fővárosi Kerületek Földhivatalának megbízott vezetőjét, akit őrizetbe vettek. A rendelkezésre álló adatok szerint a vezetőt háromrendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítja a rendőrség, mert meghamisított több tulajdoni lapot. A hivatalvezető tevékenysége veszélyezteti az ingatlan-nyilvántartásba vetett hitet - mondta a nyomozás vezetője. 

Szerdán házkutatást tartott az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága a földhivatali vezető irodájában és lakásában. A rendelkezésre álló adatok szerint a Fővárosi Kerületek Földhivatalának vezetőjét háromrendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítja a rendőrség - mondta az igazgatóság gazdaságvédelmi főosztályvezetője, Németh László ezredes.

A rendőrség jelenleg vizsgálja, hogy kiknek lehetett hasznuk az ügyletekből, de az biztos, hogy nem hozható össze a lakásmaffiákkal. A nyomozók csütörtökön kérik az ügyészségtől a gyanúsított előzetes letartóztatását, hogy a feltételezett bűntársaival ne tudjon összebeszélni.

A gyanú szerint a földhivatali vezető több tulajdoni lapot is meghamisított. A földhivatalnál a tulajdoni lapok bejegyzését a beérkező hatósági iratok alapján végzik, a bejegyzésekből pedig kötelezettségek következnek. A nyomozók szerint a Fővárosi Kerületek Földhivatalának vezetője több esetben nem írta be a kötelezettségeket és jogosítványokat keletkeztető bejegyzéseket, vagy arra vonatkozó hivatalos irat nélkül tette ezt, így a tulajdoni lapra nem valós adatok kerültek. Így fordulhatott elő, hogy például egy terhelt ingatlan tehermentessé vált.

Jelenleg három esetről van tudomása a rendőrségnek, de lehetséges, hogy több ügy is felszínre kerül a nyomozás során. Az ORFK úgy kezdett el foglalkozni az üggyel, hogy még május elején Vonza András volt földművelésügyi miniszter bejelentést tett, amelyet a rendőrség feljelentésként értékelt.