Vonza András tagadja, hogy "mindent magával vitt volna": a terepjáró és a mobiltelefonok továbbra is a minisztérium használatában vannak, igaz, Nyíregyházán, az állategészségügyi intézetben, míg a bútorok, a szolárium a volt miniszter budapesti szolgálati lakásában megtekinthetők - mondta a volt miniszter. A lakáskulcs Vonzánál. A többi tárcánál is előfordult olyan, hogy a távozó vezető nem tudott megválni korábbi személyes tárgyaitól, s magával vitte.

Vonza András az [origo]-nak azt nyilatkozta: semmit sem magáncélra vitt el a minisztériumból. A terepjáróra például kifejezetten szüksége van az általa vezetett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Állategészségügyi Állomásnak, amelynek eddig egyetlen ilyen autója sem volt, ráadásul az autó továbbra is az FVM tulajdonában maradt, lévén az intézmény az FVM háttérintézménye - mondta a volt miniszter. Hogy más megyei álletegészségügyi állomáson van-e terepjáró, azt felelte: tudomása szerint nincs, de nem is szereti az ilyenfajta "régi egyenlősdit", amely szerint, ha valakinek nincs terepjárója, akkor senkinek se legyen. Sőt: szerinte minden megyei állomásnak venni kellene ilyen járművet. A terepjáró ugyanis a mindennapi munkához kell. Vonza ígéretet tett arra, hogy amennyiben szükségük van rá, kölcsönadja a szomszédos megye állategészségügyi intézmények is.

A mobiltelefonok is az állomás napi munkájához kellenek - mondta. Természetesen, amennyiben a jelenlegi miniszter visszakéri ezeket az eszközöket, úgy "vigyázba vágom magam és visszaadom" - fogalmazott Vonza András főállatorvos.

A hiányolt bútorokkal kapcsolatban Vonza arra hívta fel a figyelmet, hogy a szolgálati lakásába olyan bútorok vannak, amelyek irodai bútornak is használhatók az állomáson, "a kollégák szobájába" megfelelőek - mondta. Ugyanakkor ezek a szobai berendezések is Vonza fővárosi szolgálati lakásában vannak egyelőre.

Komoly felzúdulást keltett a volt miniszter által használt szolárium is, amelyről Vonza állította, hogy nem az ő tárcája vásárolta, hanem a sportminisztériumhoz kerülő egyik sportlétesítménytől származik. Neki azért volt szüksége rá, mert - több tanú is igazolja akár, tette hozzá a volt miniszter - reggel héttől este kilencig dolgozott, miközben "kint a réteken sütött a nap", nem volt ideje azonban napozni. A gép esetleges Nyíregyházára szállításával kapcsolatban Vonza azt mondta, hogy egy nyíregyházi FVM alkalmazott semmivel sem alsóbbrendű, mint fővárosi kollégája, így - ha az új miniszter engedélyt ad erre - számukra is lehetővé teszi a szolizást.

A terepjárón és a mobilkészülékeken kívül minden Budapesten van - hívta fel a figyelmet erre a volt miniszter - aki mindehhez még azt is hozzátette: bárki megtekintheti a berendezéseket, igaz ugyan, a kulcs még mindig nála van, a leánya ugyanis iskolába jár Budapestre, így július végéig ott maradhat.

Hogy meg kívánja-e vásárolni az eszközöket, a volt miniszter azt mondta: nincs szüksége rájuk, hiszen saját mobilja, autója, lakása és berendezése van.

Az [origo] körkérdéséből kiderült, hogy a távozó miniszterek és államtitkárok, valamint más felső vezetők többnyire visszafogták magukat, amikor az általuk használt és megszokott személyi tárgyak további sorsáról volt szó. Egy jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a távozó vezetők megvásárolhassák az elhasználódott mobiltelefonjaikat olcsóbban - tájékoztattak a Belügyminisztériumban.

Az Egészségügyi Minisztériumból csak két mobiltelefont vittek magukkal a meg nem nevezett felső vezetők. A telefonokat ugyanakkor a BÁV értékbecslése alapján megvásárolták. Egy 12 ezer és egy 16 ezer forint értékű mobil készülékről van szó. A Belügyminisztérium előző vezetője, Pintér Sándor szintén megvásárolta mobiltelefonját amortizációs, tehát leértékelt áron - tudtuk meg. Mások nem vittek magukkal semmit.

Az Ifjúsági- és Sportminisztériumtól kapott tájékoztatás szerint egyetlen leltárban szereplő tárgyat sem vitt magával az előző vezetés. Hasonlóképpen nyilatkoztak a Honvédelmi tárcánál is: "Szabó János semminemű használati tárgyat, eszközt nem vitt magával".

A Fölművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ugyanakkor vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy jogszerűen vitte-e magával a tárgyakat Vonza. Amennyiben nem volt törvényes, úgy visszaveszik azokat - mondta Fehér György sajtófőnök-helyettese.

Korábban:

Vonza megtartotta állami szoláriumát