Elutasította az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága csütörtöki ülésén annak a fideszes indítványnak a tárgysorozatba vételét, amelyikben azt kezdeményezik: a 2002. évi országgyűlési választások szavazólapjait a jelenlegi 90 nap helyett jövő áprilisig őrizzék meg.

Rogán Antal, az indítvány egyik előterjesztője a bizottság előtt arról beszélt, hogy a szoros választási eredmény sokakban különféle természetű aggályokat, kételyeket ébresztett. Jelezte: népi kezdeményezést kívánnak indítani a szavazatok újraszámlálása érdekében. "A népi kezdeményezés sikerét gátolhatja, ha időközben a szavazólapokat megsemmisítik" - mondta az ellenzéki képviselő.

A választási eljárásról szóló törvény módosítását célzó javaslat tárgysorozatba vételét elutasító kormánypárti képviselők egyebek közt azzal érveltek, hogy a látszólag technikai jellegű indítvánnyal a most működő kormány és Országgyűlés legitimitását akarják kétségbe vonni.

Fodor Gábor (SZDSZ) szerint nem indokolt és nem szükséges a jelenlegi jogszabály megváltoztatása. Mint mondta, a javaslat mögött az a politikai szándék húzódik meg, hogy a Fidesz "politikai izgalmi állapotot" kíván fenntartani a társadalomban.

Korábban:

OVB: később döntenek a Fidelitas kezdeményezéséről