Orvosok a bíróságon a Fekete Angyal ügyében

Eltérően emlékeznek az orvosok a Fekete Angyal néven elhíresült ápolónő tevékenységére - derült ki a per csütörtöki tárgyalásán. Egy doktornő szerint az ápolónő nem lépte túl hatáskörét, másikuk azt mondja, hogy amennyiben az ápolónő morfiumot adott be egy betegnek, azt orvosi utasítás nélkül tette.

Helyettes védővel folytatódott a Fekete Angyal pere a Fővárosi Bíróságon, miután a nyolc emberöléssel vádolt ápolónő ügyvédje, Szőgyényi József, betegsége miatt a csütörtöki tárgyaláson sem tudott részt venni. Szőgyényi várhatóan a jövő héten folytatja munkáját, amikor két tárgyalás is lesz az ügyben. Ezután azonban nyári szünet kezdődik a bíróságon, a per csak szeptemberben folytatódik.

Az ügyvéd betegsége miatt elmaradt hétfői tárgyaláson hallgatták volna meg azt a segédápolót, akiről korábbi vallomásaiban beszélt a Fekete Angyal néven elhíresült F. Tímea. A kórházban dolgozó fiú nagyon tetszett neki, és imponálni akart azzal, hogy olyan dolgokat is megtett, amikre nem kapott utasítást. A fiatalember az egyik legfontosabb tanú az ügyben, mivel néhányan azt állítják: esetleg ő is tudhatott a Fekete Angyal ténykedéséről. Az elmaradt tárgyalás miatt őt azonban már csak szeptemberben hallgatják meg. Csütörtökön orvosokat, a kórházban Tímeával együtt dolgozókat és szakértőket hallgat meg a bíróság.

Elsőként két doktornőt hallgattak meg. Egyikük, Czigány Anna, csak pozitív tapasztalatokról számolt be F. Tímeával kapcsolatban. A doktornő szerint az ápolónőnek jó észrevételei voltak, és nem tett többet, mint amennyit egy nővérnek szabad. Annyit azonban megemlített, hogy Tímea mindig előre bejelentette: véleménye szerint milyen vizsgálatra fogják küldeni az orvosok a betegeket. Ő a vádiratban szereplő nyolc esetből kettőről tudott beszélni, egyik az ő betege volt, a másik az ő ügyelete alatt halt meg. Az első esetben az a gyógyszer, amit Tímea állítása szerint a beteg kapott, mindössze néhány perccel rövidíthette meg a haldokló életét - mondta. Elmondta még, hogy az osztályon előfordult, hogy nővérek adtak be vénás injekciót, de kizárólag orvosi kérésre. Ez mindenképp szabálytalan - tette hozzá.

A másik betegről a doktornő azt mondta: ha a a vallomásban szereplő erős, morfiumszerű gyógyszert valóban megkapta volna este 11-kor, akkor néhány perc alatt meg kellett volna halnia. A beteg ezzel szemben reggel 7-kor halt meg.

A másik orvosnő néhány hétig volt gyakorlaton az osztályon, ő egy esetről tudott beszámolni. Tímea szerint egy betegnek morfiumot adott be orvosi utasításra, a doktornő azonban azt mondta: ő nem utasította erre, és tudomása szerint a másik ügyeletes orvos sem. A morfiumot szigorúan nyilvántartják, a tárolószekrényből csak orvosi aláírással lehetett kivenni belőle, a kérdéses éjszaka pedig nincs nyoma annak, hogy orvos éjszaka kivett volna morfiumot. Tímea a csütörtöki tárgyaláson ismét elmondta: úgy emlékszik, hogy orvostól kapta a morfiumot, bár hozzátette, hogy pontosan nem emlékszik az esetre.

Meghallgatta a bíróság azt az elmeszakértőt és pszichológust is, akik letartóztatása napján vizsgálták meg Tímeát. Kettőjük összesített véleményéből az derült ki, hogy az ápolónő nem szenved kóros elmeállapotban, viszont pszichopátiás és szociopátiás személyiségfejlődésű személyiség. Gyerekkorában érzelmileg elhanyagolták, a visszahúzódó lány alapvető problémája az volt, hogy édesanyjával nem tudott kialakítani bizalmi légkört. A szakértők a csütörtöki tárgyaláson elmondták, hogy fennáll ugyan nála személyiségzavar, de ezt környezete nem vehette észre, mert nem olyan fokú. Elmondták még, hogy a beszélgetésekből kiderült: az ápolónőnek nagyon fontosak voltak a betegek, nagyon szerette őket. A vizsgálatokon mindig őszinte, segítőkész volt - tették hozzá.

A vádirat szerint a 24 éves ápolónő 2000. május és 2001. február között nyolc idős embert ölt meg. A nyolc gyilkosságból hármat közvetlenül követett el - a vádirat szerint -, ami azt jelenti, hogy számítania kellett arra, hogy az általa beadott injekció halált okoz. A többi esetben pedig azzal kellett tisztában lennie, hogy a beadott injekciók lehetséges, hogy halálhoz vezetnek. A vádirat szerint F. Tímea morfium-, kálium-, illetve Seduxen-injekciót adott áldozatainak, akik súlyos, többnyire gyógyíthatatlan, idős emberek voltak, és erős, olykor kibírhatatlan fájdalmak gyötörték őket. Két áldozat orvosi értelemben már haldokló volt, amikor a végzetes injekciót megkapta. 2000 májusában egy, decemberben kettő, tavaly januárban három, február elején pedig ismét két áldozata volt az ápolónőnek - áll a vádiratban.

Korábban:

Elmaradt a Fekete Angyal tárgyalása