Külügyminiszter nélkül a külügyi bizottság rendkívüli ülése

Kovács László külügyminiszter nem fog részt venni az Országgyűlés Külügyi Bizottságának hétfői rendkívüli ülésén, mivel - közlése szerint - Németh Zsolt (Fidesz), a testület elnöke nem egyeztetett vele az időpontról, amely különben sem megfelelő számára.

Kovács László külügyminiszter pénteken azt nyilatkozta: meglepte a bizottsági ülésről szóló értesítés, és az, hogy arra "mintegy odarendelték". - Az ülésen nemcsak én, hanem Bársony András politikai államtitkár sem tud részt venni, más irányú elfoglaltsága miatt - hangsúlyozta a tárcavezető. Németh Zsolt a bizottság kilenc tagjának kezdeményezésére hívta össze hétfőre a testület rendkívüli ülését, Schmitt Pál berni nagykövet hazarendelése ügyében. Schmitt Pál nemrég jelentette be, hogy független jelöltként indulni kíván Budapest főpolgármesteri posztjáért. A külügyi bizottság elnöke pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy szeretnék megtudni, milyen jogszabályi háttérrel történt Schmitt Pál gyors hazarendelése, figyelemmel a tartós külkapcsolatokról született idei kormányrendeletre, amely két hónapot biztosít a nagyköveteknek állomáshelyük elhagyására.

Kovács László semmilyen indokát nem látja a hétfői rendkívüli ülés összehívásának, szerinte Schmitt Pál hazarendelésének kérdése a szerdai rendes bizottsági ülésen is megvitatható. Közölte: a hétfői ülésen a külügyi tárca irányítói közül senki nem lesz jelen.