Meglepődés van, etikai vizsgálat nincs az MDF-ben

Az [origo] által megkérdezett MDF-es politikusok nem tudnak arról, hogy bárki is etikai vizsgálatot kezdeményezne Hende Csaba ellen, mint az a sajtóban megjelent. A pártból ugyanakkor bárki kezdeményezhet vizsgálatot. Font Sándor frakcióvezető-helyettes szerint a múltkori frakcióülésen egyértelműen tisztázták a Hende-ügyet.

Hende Csaba azért mondott le alelnöki és bizottsági elnöki posztjáról, mert kabinetfőnöki pozíciót vállalt Orbán Viktor volt miniszterelnök mellett. A Magyar Hírlap információi szerint elképzelhető, hogy mivel Hende váratlan lépése megdöbbenést keltett az MDF-ben, többen is etikai vizsgálatot kezdeményeznek a politikus ellen.

Ezt azonban az [origo] által megkérdezett MDF-es politikusok egybehangzóan tagadták. Többen is azt mondták ugyanakkor, hogy elsősorban a frakció véleményét ismerik, a pártból végül is előfordulhat, hogy valaki etikai vizsgálatot kezdeményez. Az MDF-ben ugyanis külön etikai bizottsága van a frakciónak és a pártnak.

Etikai vizsgálatot bármelyik párttag kezdeményezhet, és azt a bizottságnak mérlegelés nélkül ki kell vizsgálnia. Font Sándor frakcióvezető-helyettes ugyanakkor azt mondta az [origo]-nak, hogy nem látja okát egy ilyen vizsgálatnak. "A múltkori frakcióülésen Hende Csaba széles körű tájékoztatást adott, és a frakciótagok kérdéseire is válaszolt. Megbeszéltük a munkarendet is, hogy mennyi elfoglaltsága lesz Orbán Viktor mellett, és mennyi ideje jut a frakcióbeli munkára. Nem láttam, hogy bárkiben is kétely maradt volna ezek után" - mondta Font, aki úgy érzi: ezzel lezárták az ügyet. Hasonlóképpen nyilatkozott több MDF-es politikus is. Hozzátették: a párton belül előfordulhat, hogy valaki ezeknek az információknak a hiányában esetleg vizsgálatot kezdeményez.

Sajtóinformációk szerint az is meglepte az MDF-eseket, hogy Orbán Boros Imrét kérte fel a föld- és gazdaságvédelmi ügyekkel foglalkozó munkacsoport vezetésére. Font ezzel kapcsolatban azt mondta: már korábban egyetértés volt arról, hogy intézményesítik az összefogást a Fidesszel. Ennek része, hogy az elnökök és frakcióvezetők már most rendszeresen találkoznak. A jövőben pedig közös munkacsoportokat állítanak fel. Mivel azonban a kormány a költségvetési törvényt módosító javaslatát sürgősséggel benyújtotta, "azonnali késztetést kaptunk, hogy ezt a bizottságot felállítsuk" - mondta Font.

Kapcsándi Dóra

Korábban:

Hende Csaba megválik bizottsági elnöki posztjától

Titokban csatlakozott az MDF alelnöke Orbánhoz