Ünnepnappá kívánja tenni Medgyessy Péter miniszterelnök a szovjet csapatok Magyarországról való kivonulásának évfordulóját. A kormányfő emellett kezdeményezi az '56-os "lyukas" zászló történelmi zászlóvá nyilvánítását.

Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter a kormány nevében vasárnap koszorút helyezett el az egykori miniszterelnök volt otthonánál, a Nagy Imre Háznál lévő emléktáblánál Budapesten. A megemlékezést követő sajtótájékoztatón a kormányfő bejelentette, hogy kezdeményezi június 19-e, a Magyar Függetlenség Napja munkaszüneti nappá nyilvánítását. Medgyessy szerint e napon érte el célját Nagy Imre és mártírtársainak halála, amikor elhagyta az ország területét utolsó szovjet katona.

Ezen kívül júniusra parlamenti emlékülés, október 23-ra pedig parlamenti emléknap kiírását kezdeményezi a kormányfő. Javaslatot tesz továbbá arra is, hogy az 1956 jelképévé vált lyukas zászlót vegyék fel a magyar történelmi zászlók sorába. Medgyessy Péter emellett egy új érdemrend, a Nagy Imre Érdemrend alapítását is kezdeményezi.

A Nagy Imre Társasággal egyetértve ezt az érdemrendet azok a tudósok, művészek, közéleti személyiségek kaphatnák meg, akik a magyar függetlenséget szolgálták hazafias helytállásukkal példát mutattak vagy kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a társadalmi párbeszéd, a társadalmi béke, a nemzeti egység megteremtése, az ország felvirágoztatása érdekében. Az érdemrendet odaítélésről egy erre létrehozott bizottság döntene, az arra érdemesnek ítélt pedig és október 23-án vehetné át az Országházban.