A Magyar Szocialista Párt frakciója hétfői ülésén támogatásáról biztosította a Medgyessy-kormányt, hogy június 19-ét nemzeti ünnepé nyilvánítsák, és hogy a költségvetési törvény módosítása árán az ország felét érintő döntéseket hozzanak - mondta Lendvai Ildikó frakcióvezető. Az MSZP képviselőcsoportjának vezetője élesen bírálta Orbán Viktort a hétvégi margitszigeti jobboldali megmozduláson elhangzottak miatt.

Az MSZP farkció-ülését megszakítva Lendvai Ildikó a sajtónak elmondta, hogy a képviselőcsoport támogatja a kormányt, június 19-ének (a szovjet csapatok kivonulásának évfordulójának) ünneppé nyilvánításában - jelentette be Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető. A frakció szintén támogatja a kormány által a Parlament elé terjesztendő költségvetésmódosító-csomagot.

Ez utóbbi pénzügyi csomag az ország legalább felét, ha nem a kétharmadát fogja érinteni - mondta Lendvai -, aki felsorolta, hogy a csomag 3 millió nyugdíjast, 2,2 millió gyermek sorsát, 170 ezer a felsőoktatásban tanuló diákot, 600 ezer közalkalmazottat, alapítványi és egyházi alkalmazottat fog érinteni. A televízió előfizetéssel kapcsolatban Lendvai azt mondta, hogy amennyiben nem sikerül a kétharmados média törvényt módosítani, úgy a mindenkori költségvetésből fogják fizetni a díjat.

Lendvai szerint ez nem az a pillanat, amikor az ellenzéknek a kormány előterjesztéseit leszavazó magatartására van szükség, hanem partnernek kell lenniük, az ország szociális kettészakadottságának megszüntetésében, ami még a politikai kettéosztottságnál is mélyebb - fogalmazott a politikus asszony.

Szerinte az ellenzék csak az időt akarja húzni, ezért a koalíció úgy döntött, hogy a Ház sürgős eljárásssal és időkeretbe foglaltan tárgyalja a törvénymódosításokat. A rendszerváltás során ugyanis nagyon sokan - az "egyszerű emberek" -  jobblétet vártak, de csalódtak - mondta Lendvai.

A frakcióvezető kitért a polgári körök hétvégi talákozójára is, amely szerinte kedvezőtlen előjel az ellenzék és a koalíció partneri viszonyában. Lendvai úgy véli, hogy a Fidesz önbizalomhiánnyal küszködve akarja a pártkereteket szétfeszíteni, és inkább a polgári körökre hárítja az önkormányzati felkészülést, azokon a településeken, ahol a Fidesz-MDF-nek nincs önálló jelöltje. Ez az álarcos korszak - fogalmazott a politikus, hogy még Schmitt Pál főpolgármester-jelöltségét sem merik felvállalni a jobboldalon.

Élesen bírálta Lendvai Orbán Viktort is, aki szerinte nem jár be a munkahelyére és nem teljesíti kötelességeit. Szeretettel visszavárjuk Orbán Viktort - mondta Lendvai Ildikó.

Az SZDSZ által kezdeményezett vizsgálóbizottságokkal kapcsolatban Lendvai újságírói kérdésre azt mondta, hogy egyeztetnek róla.

Korábban:

Medgyessy ünnepnappá tenné június 19-ét

Polgári körök: felkészülés az önkormányzati választásokra