Az orvosok a Fekete Angyal ártatlansága mellett

Az osztályvezető főorvos és nővérek meghallgatásával folytatódott hétfőn a Fekete Angyal néven elhíresült ápolónő pere. A főorvos a bíróságon azt mondta, hogy valószínűtlennek tartja a vádiratban foglaltakat, ugyanis ha valóban akkor, és azokat a szereket adta volna be az ápolónő, akkor a betegek nem másnap, vagy órákkal később haltak volna meg, hanem azonnal. Hasonlóan vélekedett az osztályról több orvos is.

Hétfőn ismét Szőgyényi József ügyvéd részvételével folytatódott a Fekete Angyal néven elhíresült ápolónő pere. A bíróság meghallgatta a Nyírő Gyula Kórház I. Belgyógyászati osztályának főorvosát és az osztályon dolgozó ápolónőket. Az osztályvezető főorvos szerint a nyolc gyilkossággal vádolt F. Tímea jól ellátta ápolónői teendőit, emellett az orvos azt is állította: ha a nővér valóban akkor, és azokat a szereket adta volna be intravénásan a betegeknek, ahogy a vádiratban áll, a legyengült emberek valószínűleg perceken belül meghaltak volna, és nem órákkal később. A per korábbi tárgyalásán - a saját betegei vonatkozásában - ugyanezt állította egy osztályos orvos és a mai tárgyaláson is ezt erősítette meg több főorvos és osztályos orvos. Ők azt állították, hogy ha a betegek nem haltak meg ezektől a szerektől azonnal, akkor a későbbiekben sem játszhattak szerepet a halálukban, illetve nem láttak összefüggést a Tímea éjszakai ügyelete alatt állítólag beadott intravénás morfin-, és Seduxen injekciók, és a betegek másnap délelőtt, délután bekövetkezett halála között.

F. Tímea volt ápolónőt nyolc emberen elkövetett emberöléssel vádolják, a vádirat azonban szinte kizárólag F. Tímea vallomására alapszik - mondta Szőgyényi József ügyvéd. Az ápolónő ügyvédje szerint inog a vád az orvosok vallomása miatt, emellett az emberölést alátámasztó tanúk sem jelentkeztek, és a legtöbb esetben elmaradt a boncolás is. Szőgyényi ezért visszavonta az előzetes letartóztatás elleni fellebbezését, ugyanis szerinte a per egy bizonyos pontján jó eséllyel fogja kérni védence szabadlábra helyezését. Szőgyényi kérdésére az egyik orvos azt válaszolta: még a boncolás sem tudta volna maradéktalanul megállapítani, hogy a beteg kapott-e intravénásan gyógyszert az orvosi előíráson kívül.

A hétfőn meghallgatott ápolónők ellentétesen nyilatkoztak F. Tímeáról. Az egyik nővér szerint jól felkészült ápolónő volt, szerettek vele dolgozni, csak jót lehet mondani róla. A nővér azt is hozzátette azonban, hogy mivel gyakran előre meg tudta mondani, hogy egy beteg mikor fog meghalni, a nővérek "halálmadárnak" hívták, és ezt a szemébe is mondták. A volt kolléganője szerint azonban csak a rutinja miatt látta előre a betegek halálát, nem azért, mert hozzásegített a halálukhoz. Az ápolónő szerint F. Tímeának egyszerűen "pechsorozata" volt, azért haltak meg sokan az ügyelete alatt.

A másik meghallgatott nővér szerint F. Tímea nagyotmondó, hangulatember, hazugságaival azonban sosem szembesítették. A nővérek között az a szóbeszéd járta, hogy nagyon sokan "szállnak el" az ügyelete alatt, de ezt nem tették szóvá az orvosoknak, mivel nem tudták bizonyítani, hogy a halálozások és F. Tímea tevékenysége között összefüggés van.

Korábban:

Orvosok a bíróságon a Fekete Angyal ügyében