Rendkívüli ülést tart az SZDSZ és az MSZP ma este, miután kiderült, Medgyessy a hetvenes években együttműködött a kémelhárítssal. Jelenleg Medgyessy Péter és Kovács László, az MSZP elnöke az SZDSZ ülésén vesz részt. Medgyessy Péter kormányfő az RTL Klubnak azt mondta, ha a bizalom megrendül iránta, kész lemondani. Egyelőre azonban úgy véli, megvan a háttere a további kormányzásra. A miniszterelnök kedden délután kiadott közleményében elismerte, hogy együttműködött a a kémelhárítással, de tagadta, hogy ügynök lett volna és titkosrendőr.

A jobboldali napilap először egy publicisztikában jelentette meg állítását, hogy Medgyessy Péter a BM szigorúan titkos állományának (SZT) tagja volt. Az újság kedden már címoldalon közölt egy dokumentumot, amely 1978-ban keletkezett. Ezen az áll, hogy Benkei András belügyminiszter a D-209-es számon nyilvántartott elvtársat főhadnaggyá nevezi ki.

A dokumentumon nem szerepel a jelenlegi kormányfő neve, a D-209 szám mellett viszont érdekes módon ott áll a születési ideje és az anyja neve, amiből viszont könnyen következtethetett akárki a személyazonosságára.

A kinevezés a BM III/II-7. osztálynak állományába szól. Ez a szervezet a kémelhárítás szervezetén belül a nemzetközi együttműködés területén végzett elhárítást, azaz a Magyarországra érkező, diplomáciai vagy üzleti tevékenységgel álcázott kémek leleplezése volt a feladata.

A dokumentum szerint a D-209-es tiszt munkaviszonyának kezdete 1961. Az ügynökbírák által végzett átvilágítás alapján ez a tevékenység nem jelentett érintetteséget. A politikai megfigyelés, a klasszikus ügynöki, besúgói tevékenység ugyanis a BM III/III-as osztályához tartozott. Ez volt az egyetlen részleg, amely jogutód nélkül szűnt meg. A III/II. feladata, a kémelhárítás jelenleg a Nemzetbiztonsági Hivatal fő tevékenységei közé tartozik.

Több parlamenti képviselő, köztük az SZDSZ-es Kőszeg Ferenc azonban azért javasolta - eredménytelenül - éveken át az átvilágítás kiterjesztését az összes III-as főcsoportfőnökség alá tartozó tisztre, mert a feladatok és a személyi állomány erősen összemosódott.

Medgyessy tagad

"Ha és amennyiben bármilyen kétely felvetődik, hogy a bizalom nincs meg irántam, akkor a szükséges következtetéseket le fogom vonni" - mondta az RTL Klubnak Medgyessy. Egyelőre azonban úgy véli, nem rendült meg iránta a bizalom, pártja kiáll mellette, ezért nem kell lemondania. Nyilatkozata szerint azonban akár arra is kész, hogy lemondjon, ha az MSZP vagy az SZDSZ frakciója nem támogatná az ügy miatt. A kormány ugyanis azonnal működésképtelenné válik, ha a kormánypártok nem állnak egységesen mögötte.

Az SZDSZ kedden esti frakcióülésén alakítja ki álláspontját az ügyről. Az ülésen részt vesz Medgyessy és Kovács László pártelnök is. Később az MSZP is összeül.

A jobboldal el akarja terelni a figyelmet a kormány eddigi eredményeiről - mondta Medgyessy Péter napirend előtti felszólalásában a parlament plenáris ülésén. Soha nem voltam ügynök és ezt az átvilágítóbírák is megerősítették - jelentette ki. Jelentések voltak a kezemben, de kizárólag olyan iratok, amelyek a Nemzetközi Valuta Alaphoz való csatlakozáshoz szükségesek - tette hozzá Medgyessy.

A felszólalásra Pokorni Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője reagált, aki azt mondta: Medgyessynek tisztáznia kell, hogy szigorúan titkos tisztje volt-e a politikai rendőrségnek. Pokorni Zoltán közölte: választ vár Medgyessy Pétertől arra, hogy készített-e írásbeli jelentéseket, azokban kik szerepeltek, és mi lett a jelentések sorsa. Pokorni Zoltán magyarázatot kért a miniszterelnöktől, hogy az újságcikkben megjelent tényről miért nem beszélt korábbi miniszteri meghallgatásán, vagy arról miért nem ejtett szót, amikor Mádl Ferenc köztársasági elnöknél járt a választásokat követően. Ha igaz az újság állítása, hogyan fogja ön képviselni a Magyar Köztársaságot 10 millió ember előtt? - tette fel a kérdést a Fidesz frakcióvezetője. Pokorni szerint, ha Medgyessy nem tudja tisztázni magát, az a rendszerváltás utáni történelem legsúlyosabb alkotmányos válságához vezethet.

Az ügyhöz hozzászólt Kuncze Gábor, a koalíciós SZDSZ frakcióvezetője is, aki azt mondta, hogy az első konzervatív kormány azért halogatta az ügynöktörvényt négy éven át, mert sorai között számos érintett foglalt helyet. A törvényt végül az MSZP-SZDSZ kormány alkotta meg 1996-ban. Az 1998-ban hatalomra jutott Fidesz pedig úgy módosította a jogszabályokat, hogy a Történeti Hivatal dokumentumai további 30 évig ne legyenek megismerhetők. Kuncze Gábor szerint az MDF-kormány idején előhúzott dokumentumok (Csurka István és Torgyán József ellen), valamint a kedden megszellőztetett irat is azt bizonyítja, hogy a jobboldal a saját politikai céljaira használja fel a dokumentumokat. Kuncze szerint ez a demokrácia szégyene és csak az a megoldás, ha mindent kiborítanak az asztalra.

Ismét Medgyessy Péter következett, aki második felszólalásában a dokumentumot közlő Magyar Nemzetről azt mondta: már az V. kerületi szocialista képviselőkkel kapcsolatos Gresham-ügyben is kiderült hiteltelensége. Ezt a pert ugyanis Medgyessy megnyerte a lappal szemben, de a helyesbítést nem közölték le. A lap cikke szerinte most is tele van hazugsággal. Elmondta, hogy a hetvenes évek elején tagja volt az IMF-fel (a Nemzetközi Valutaalappal) folytatott titkos tárgyalásoknak. Kitért arra, hogy a Pénzügyminisztériumban, a nemzetközi főosztályon az államtitkok védelme érdekében minden alkalommal megtette azokat a lépéseket, amelyek "abból a feladatból szükségképpen adódtak". Ez az ország érdekét szolgálta - tette hozzá. Medgyessy Péter szerint ez azt szolgálta, hogy Magyarország ne kerüljön olyan helyzetbe, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) való csatlakozás másodszorra se sikerüljön. Ismét kijelentette, hogy nem volt ügynök. Szerinte ugyanis ez a lényeg, erről kell számot adnia mindenkinek. Végül megint azzal zárta, hogy az ügy az ellenzéknek azért fontos, mert el akarja terelni a figyelmet a kormány munkájáról. Félnek a számonkéréstől, mert törvénytelenségeket követtek el - mondta a kormányfő az ellenzéknek.

Pokorni Zoltán újból szót kért és azt mondta, hogy Medgyessynek nem azt kell általánossgban mondania, ügynök volt-e, vagy van-e szégyellnivalója, hanem azt, hogy a dokumentumban szereplő állítások megfelelnek-e valóságnak, azaz szigorúan titkos tisztje volt-e a Belügyminisztériumnak.

Medgyessy újból szólásra jelentekezett és azt mondta, hogy egy ilyen kérdésre kétféle választ adhatna. Ha valóban SZT tiszt volt, akkor nem mondhatja el, ugyanis ez államtitoknak minősül. A másik az, hogy az állítás valótlan. Végül egyiket sem válaszotta, hanem azt mondta, ismét utalva az IMF-tárgyalásokra, hogy Pokorni olvassa el a Magyar Hírlapnak adott tavaly májusi interjúját. "Ez a válaszom a kérdésekre" - mondta. Az ide vonatkozó idézet a következő:

"- Nyilván nem csak a bankárkodás lesz támadási alap, hanem szemére vetik politikai múltját is. Egyesek szerint még az sem számít "enyhítő körülménynek", hogy 1982-ben ön volt az egyik vezetője annak a delegációnak, amely megállapodást kötött, az IMF-fel, a Nemzetközi Valutaalappal.
- Arra a korszakra kifejezetten büszke vagyok. Magyarország fokozatosan nyitott a világ felé, s a kényszerhelyzetek is segítettek ebben. Kétszer futottunk neki az IMF-nek. A hetvenes évek elején a Szovjetunió akadályozta meg csatlakozásunkat. Másodszor akkor indultunk neki, amikor a nyolcvanas évek elején óriási nemzetközi pénzügyi válság alakult ki, és Magyarországnak is pénzt kellett szereznie. Akkoriban az oroszok már nem voltak olyan helyzetben, hogy tőlük kapjunk segítséget, így néhányan azt mondtuk: fordítani kell a helyzeten. Amellett hogy anyagilag is jobb pozícióba kerül az ország, nyisson kifelé is. Szigorúan titokban tárgyaltunk az IMF-fel és a Világbankkal, olyannyira, hogy az illetékes magyar hatóságok sem tudtak róla. Magyarország a csatlakozással nyitott először a világ felé. Akkor kezdtük komolyan venni magát a piacot is, s szuverenitásunk is megnőtt. Ezzel indultunk el azon az úton, amely elvezetett a NATO-ig, és elérhető közelségbe került az európai uniós tagság is...
-
A MIÉP elnöke, Csurka István már elindította kampányát ön ellen a múltjában kutatva. Ön nemrégiben az MSZP választmányának egyik zárt ülésén azt mondta, nincs a múltjában szégyellnivaló, de magyaráznivaló van.
- Nem pontosan ezt mondtam. Úgy fogalmaztam: minden vállalható a múltamból. Az imént elmondott, IMF-fel kapcsolatos történet is azt mutatja, van olyan helyzet az ember életében, amikor szükség van arra, hogy a nemzeti szuverenitás érdekében olyan lépéseket tegyen, amelyek a külföldi hírszerzésekkel szemben - akár a KGB-ről vagy a nyugati hírszerzésekről beszélünk - védik az ország érdekeit."

A BM-ben nincs bizonyíték

Lamperth Mónika belügyminiszter az MTI-nek elmondta, hogy vizsgálatot indított az ügyben és az derült ki, hogy a Belügyminisztérium adattára szerint Medgyessy Péternek semmilyen kapcsolata sem volt a tárcával, illetve az annak alárendelt III-as főcsoportfőnökséggel.

Nem az NBH-ból származik az irat

Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat irányító államtitkár közölte, hogy a munkatársaitól kapott tájékoztatás szerint kizrt, hogy a III/II. jogutódjától, a Nemzetbiztonsági Hivataltól szivárgott ki az irat. Mivel eredeti nincs a hatóságok birtokában, elképzelhető, hogy hamisítványról van szó - vélekedett a politikus. Tóth András elmondta, hogy 1990 előtt több olyan hivatali beosztás létezett, amelyeket elev csak SZT tisztek tölthettek be, hogy ezzel védjék a nemzetközi kapcsolatokat és pénzügyeket.

Rogán: Medgyessynek le kell mondania

Délután, az azonnali kérdések és válaszok órájában a fideszes Rogán Antal azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy igaz-e, hogy 1961-től tiszt volt a rendőrség titkos állományában. Medgyessy Péter erre azzal válszolt, hogy "Nem igaz, hogy 1961-től a rendőrség állományában tiszt voltam, nem igaz, hogy ügynök voltam." Ezután Rogán Antal azt mondta, hogy a Magyar Nemzet című újságban megjelent adatok alapján Medgyessy Péter tiszti beosztást csak 1978-tól töltött be. Ismét feltette a kérdést: volt-e valamilyen beosztása Medgyessy Péternek a belügyminisztérium szigorúan titkos állományú rendőrségénél. Rogán szerint, ha bebizonyosodik, hogy a kormányfő a Belügyminisztérium szigorúan titkos állományú tisztje volt, akkor le kell mondania. - Ha hitelt érdemlően be tudja bizonyítani, hogy nem az volt, akkor én azt gondolom maradhat miniszterelnöki beosztásban - tette hozzá Rogán Antal. A miniszterelnök közölte: 1961-től nem volt a rendőrségnek semmifajta állományában. - És megismétlem, nem voltam ügynök - tette hozzá.

Az MSZP-ben töretlen a bizalom

Az MSZP-ben változatlan a bizaom Medgyessy Péter miniszterelnök iránt - közölte Kovács László az MSZP elnöke. A párt testületeinek összehívását senki sem kezdeményezte kedd délutánig, de a politikus szerint valószínűleg beszélni fognak az ügyről, amellyel meglátása szerint a Fidesz az elszenvedett választási vereségről és az új kormány által indított vizsgálatokról akarja elterelni a figyelmet.

Medgyessy közleménye

A miniszterelnök a parlamenti vita után, kedd délután közleményben adott pontosabb választ az ügyre. Ebben Medgyessy Péter egyebek mellett azt mondja: "Korábban és most is az ország érdekeit szolgáltam, ennek megfelelően cselekedtem. Erre utaltam a Magyar Hírlapnak több mint egy évvel ezelőtt adott, 2001. május 25-én megjelent interjúmban: 'van olyan helyzet az ember életében, amikor szükség van arra, hogy a nemzeti szuverenitás érdekében olyan lépéseket tegyen, amelyek a külföldi hírszerzésekkel szemben - akár a KGB-ről vagy a nyugati hírszerzésekről beszélünk - védik az ország érdekeit.' Meg kellett és ma is meg kell akadályozni, hogy Magyarország legfontosabb pénzügyi adatai, elemzései illetéktelenek kezébe kerülhessenek. Akik ezért dolgoznak, az országot, az ország érdekeit védik."

Horn: Medgyessy tevékenysége vállalható

Horn Gyula volt miniszterelnök, aki Medgyessyvel együtt tagja volt a rendszerváltás idején a Németh Miklós vezette kormánynak, valamint kormányfőként 1996-ban pénzügyminiszterré nevezte ki Medgyessyt, vállalhatónak nevezte a történteket. Horn szerint a Fidesz politikai lejárató kampányt indított, hasonlót, mint amit ellen indítottak 1997-ben. "Semmi új nincs abban, ami kiderült Medgyessyről" - közölte a szocialista politikus, hozzátéve, hogy szerinte Medgyessy sosem tagadta múltját. "Semmilyen törvénytelenséget nem követett el, tisztességesen védte az akkori Magyarország érdekeit" - fogalmazott a volt kormányfő.  Ez a tevékenység Horn szerint vállalható, bevált rendszer minden országban. Úgy látja, hogy a magyar nemzet követett el etikai vétséget, amikor államtitkot hozott nyilvánosságra.

Ügynök, SZT tiszt

Az ügynök szó szerint hálózati személyt jelent. Ők a klasszikus besúgók, a munkahelyi, társasági hangulatjelentések, összejövetelek, rendezvények titkos tudósítói, mozgalmak, szervezetek munkájának belső figyelői. Az ügynöktörvény alapján az számít ilyennek, aki legalább két ismérvnek megfelelt a következők közül: alárta beszervezési dokumentumot, írt jelentéseket, ellenszolgáltatást kapott tevékenységéért.

A szigorúan titkos tiszt hivatásos rendőr, vagy hírszerző. Ő tartja a kapcsolatot az ügynökökkel besúgói hálózatot épít ki, de maga is folytathat titkos nyomozásokat, beépülhet hírszerzőként, ha erre utasítják. Az ügynöktörvény az SZT tisztként végzett III/III-as tevékenységet is elmarasztalja. Ez annyiban merül ki, hogy az érintetteket lemondásra szólítják fel, vagy ha ennek nem tesznek eleget, nyilvánosságra hozzák az érintettség tényét és okát. Medgyessy Péter az ügynöktörvény szerint miniszterelnök-helyettesi tisztségénél fogva volt érintett az ügynöktörvényben, mert kapott titkos jelentéseket alapuló elemzéseket. Ha beigazolódik, hogy a III/II.-7. osztályon dolgozott, az nem ütközik a hatályos ügynöktörvénybe, jogilag tehát semmilyen következménnyel nem jár.

Ajánlat:

Medgyessy Péter közleménye

Kovács László nyilatkozata

Lamperth Mónika belügyminiszter nyilatkozata (BM)

Tóth András nyilatkozata (NBH)

Horn: vállalható a történet

Az SZDSZ meglepődött, az MSZP nem

A Magyar Nemzet cikke

A Magyar Hírlap interjúja Medgyessy Péterrel

Korábban:

Minisztereket is érint újból az ügynöktörvény