Az MSZP frakcióvezetője szerint azután, hogy Medgyessy az Országgyűlésben nyíltan beszélt kémelhárító tevékenységéről és támogatja a III/III-as ügynöklisták megnyitását, teljesültek az SZDSZ feltételei, és meg tudnak egyezni a folytatásról.

A szabad demokrata politikusok többsége este úgy állt fel az asztaltól, hogy Medgyessy Péternek távoznia kell. A koalíciót azonban fenn akarják tartani, és azt várják, hogy az MSZP Kovács Lászlót jelölje meg új kormányfőnek. A párt képviselői már ma reggel is tanácskoztak, de azután Kuncze Gábor azt mondta, hogy semmilyen hivatalos döntést nem hoztak. Arról pedig nem volt hajlandó beszélni, hogy kedden miben állapodtak meg. Arról nyilatkozott csak, hogy a legfontosabbnak a kormánytöbbség fenntartását és száznapos program végrehajtását tartja. A pártelnök szerint van egy helyzet, amit meg kell oldani, de az nem biztos, hogy ügy is van.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az [origo]-nak elmondta, hogy a koalíciós pártok között nem volt hivatalos tárgyalás az ügy miatt, és nem is terveznek ilyet. Az SZDSZ vezetőit tájékoztatták az MSZP frakciójának döntéséről, amelyben egyhangűlag bizalmat szavaztak a miniszterelnöknek. Lendvai Ildikó szerint azután, hogy a kormányfő szerda reggel a parlamentben nyíltan beszélt kémelhárító tevékenységéről, valamint támogatásáról biztosította a III/III-as ügynöklisták nyilvánosságra hozatalát, meg tudnak egyezni az SZDSZ-szel a folytatásról.

Délelőtt a miniszterelnök konzultált a kormány több tagjával parlamenti dolgozószobájában. A megbeszélésen részt vett Horn Gyula volt miniszterelnök is. A Medgyessy Pétertől távozó miniszterek nem nyilatkoztak. Gál J. Zoltán kormányszóvivő csak annyit mondott, hogy a koalíciós kormány végrehajtja négyéves programját. A kormányfő leváltására alkalmas bizalmatlansági indítványról azt mondta, hogy ilyet csak bizalmatlanság esetén szoktak benyújtani, de jelenleg nincs ilyen helyzet.

Korábban:

A kormányfő leváltásának alkotmányos útja

Koalíciós vita a kormányfő menesztéséről

Medgyessy: öt éven át kémelhárító tiszt voltam

Újabb irat Medgyessy múltjáról