A Fidesz továbbmenne ügynökügyben

A koalíciós pártok után a Fidesz is új ügynöktörvényt akar. Elképzelésük szerint minden III-as ügyosztályban dolgozót kizárnának a közéletből. A Fidesz elnöke szerint Medgyessy Péter mondjon le, mert elhallgatta múltjának egy jelentős részét.

A Fidesz új ügynöktörvény-tervezetet nyújt be, amely szerint minden III-as ügyosztály kötelékében szolgálót kizárnának a közéletből, így nem lehetnének sem kormánytagok, sem képviselők - jelentette be Pokorni Zoltán pártelnök, aki szerint Medgyessynek le kellene mondania, mivel a Magyar Köztársaság miniszterelnökét nem hívhatják D-209-es elvtársnak. A két koalíciós párt döntése után Magyarország alkotmányos válságot él - véli Pokorni, aki hozzátette: Medgyessy hazudott, mert elhallgatta múltjának jelentős részét, megtévesztette a választókat. Pokorni szerint Medgyessy hátráltatja az EU-s csatlakozást is, mivel hiteltelenné vált. A pártelnök szerint az, hogy a Fidesz kormányzása idején nem szigorították a törvényt ne hiba volt, csak mulasztás.

Medgyessynek csak fedőállása volt a Pénzügyminisztériumban, a feladatokat a belügyből kapta - mondta Demeter Ervin volt titkosszolgálati miniszter, aki megjegyezte: szigorúan titkos tiszt csak megbízható ember lehetett. 

Demeter nem ismeri részletesen az MSZP javaslatát az új ügynöktörvényre, így nem tudja megmondani, hogy támogatná-e a Fidesz. Szerinte olyan törvény, amely csak az ügynöklisták nyilvánosságra hozását teszi lehetővé, szemfényvesztés, mert szerinte egy összeférhetetlenségi törvény meghozatalára, és nem az érintettek meghurcolására van szükség. Egyetlen célja lehet, hogy aki az előző rendszerben politikai rendőrséggel együttműködött, az el kell távolítani a politikai életből. Demeter Ervin túlságosan puhának találja első hallásra a szocialista javaslatot.

Az MSZP az SZDSZ-nek azt a javaslatát támogatja, hogy a BM volt III/III-as csoportfőnökségének, a politikai elhárításnak dolgozók nevét hozzák nyilvánosságra és tegyék ugyanezt a III/I, II, IV, a volt hírszerzés, kémelhárítás, és katonai elhárítás azon tagjaival, akik a rendszerváltás után közéleti szerepet vállaltak.

Ajánlat:

Gesztus az SZDSZ-nek az ügynöklistákról

Medgyessy marad - az SZDSZ mégis támogatja