Az SZDSZ álláspontját Medgyessy Péter ügyében befolyásolhatta, hogy a kormányfő a szabad demokraták régi igényeit kielégítő javaslattal állt elő. Eszerint megnyitnák a teljes III/III-as ügynöklistát, és megneveznék az azóta közéleti szerepet vállalt III/I-es és II-es kémeket, illetve elhárítókat is.

A rendszerváltás után 12 évvel forradalmi koncepcióváltást hozhat az állampárti titkosszolgálatok működésével kapcsolatban a kedden kirobbant Medgyessy-ügy. Azáltal, hogy a miniszterelnökről megjelent egy kémelhárítói, azaz titkosszolgálati tevékenységet bizonyító okirat, kiderült, hogy a titkosság ellenére politikai célból felhasználhatóak bizonyos dokuemtumok.

Az ügyben 1990 óta legradikálisabb álláspontot képviselő SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor azzal érvelt kedden az Országgyűlésben, hogy a demokrácia szégyenének tartja, hogy miközben a konzervatív pártok megakadályozták az állambiztonsági iratok nyilvánosságra hozatalát, addig politikai célra felhasználják a titkos iratokat. Emlékeztetett arra, hogy az ügynöklistákat titkosító, MDF vezette kormány miniszterelnöke, Antall József is kijátszott ilyen iratokat Csurka Istvánnal és Torgyán Józseffel szemben. Azt is felidézte, hogy a Fidesz 30 évvel meghosszabította az állambiztonsági iratok titkosságát.

A miniszterelnök most azt javasolja a tervezett törvényben, hogy a hírhedt III/III-as csoportfőnökséggel, azaz a politikai elhárítással együttműködők névsorát teljes terjedemében hozzák nyilvánosságra, függetlenül a hatályos ügynöktörvénytől és attól, hogy az illetők közéleti szerepet játszanak-e.

Medgyessy Péter javasolja, hogy azok a volt hírszerzők és elhárítók neve is kerüljön nyilvánosságra, akik a rendszerváltás után közéleti tevékenységet folytattak, vagy ilyen szerepet fognak betölteni a jövőben.

A javaslat harmadik eleme arra irányul, hogy a volt állambiztonsági iratokat őrző Történeti Hivatal kerüljön a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának felügyelete alá, alakuljon át szaklevéltárrá, és anyaga legyen teljesen kutatható.

A törvényjavaslat mindhárom eleme gesztusnak tekinthető az SZDSZ felé. A liberális párt szorgalmazza 12 éve az ügynöklisták megnyitását, valamint a III/III mellett a III/I (hírszerzés), valamint a III/II (kémelhárítás) és III/IV (katonai elhárítás) átvizsgálását is. Ugyancsak gesztus a harmadik javaslat, ugyanis ha kutathatóvá válnak titkos levéltárak, régi vita végére kerül pont. A párt értelmiségi holdudvarának több tagja és különösen Kenedi János történész évek óta szélmalomharcot vív a hatóságokkal a kutatások engedélyezése érdekében. Kenedi szakértőként részt vett kedden az SZDSZ frakcióülésén is.

Ajánlat:

Medgyessy: öt évig kémelhárító tiszt voltam