Két napig ingott a volt kémelhárító kormányfői széke

Egy hajszálon múlt, hogy Medgyessy Péternek távoznia kellett a kormányfői posztjáról, amit mindössze három hete foglalt el. Majdem az állásába került, hogy a Magyar Nemzet nyilvánosságra hozta, a kormányfő a rendszerváltás előtt együttműködött a kémelhárítással. Az MSZP koalíciós társa, az SZDSZ két napig ülésezett, míg végül rábólintott, hogy Medgyessy maradhat a posztján.

Kedden a jobboldali Magyar Nemzet a címoldalon közölt egy dokumentumot, amely 1978-ban keletkezett. Ebben az áll, hogy Benkei András belügyminiszter a D-209-es számon nyilvántartott elvtársat főhadnaggyá nevezi ki. A dokumentumon nem szerepel a jelenlegi kormányfő neve, a D-209 szám mellett viszont érdekes módon ott áll a születési ideje és az anyja neve, amiből viszont könnyen következtethetett akárki a személyazonosságára. A kinevezés a BM III/II-7. osztálynak állományába szól. Ez a szervezet a kémelhárítás szervezetén belül a nemzetközi együttműködés területén végzett elhárítást, azaz a Magyarországra érkező, diplomáciai vagy üzleti tevékenységgel álcázott kémek leleplezése volt a feladata.

A dokumentum miatt óriási vita bontakozott ki a parlamentben. Az ellenzék alkotmányos válságról beszélt, a kormánypártiak viszont azzal vádolták meg az ellenzéket, hogy az egész ügyet azért robbantották ki, hogy eltereljék a figyelmet a kormány jó teljesítményéről.

Ügynökvád Medgyessy ellen

Medgyessy a parlamenti vita kezdetén azt ugyan tagadta, hogy ügynök lett volna, ugyanakkor egyszer sem állította, hogy a dokumentum hamisítvány. A kormányfő célozgatott rá a nap folyamán is, hogy ügynök ugyan nem volt, de a kémelhárításnak dolgozott, ugyanakkor sokáig ezt sem volt hajlandó egyértelműen, konkrétan kijelenteni.

Medgyessy: Soha nem voltam ügynök

Medgyessy: nincs titkolnivalóm

Délután, kora este mind az MSZP, mind az SZDSZ rendkívüli frakcióülést tartott. Medgyessy eközben bejelentette, ha nincs bizalom iránta, lemond. "Ha és amennyiben bármilyen kétely felvetődik, hogy a bizalom nincs meg irántam, akkor a szükséges következtetéseket le fogom vonni" - mondta az RTL Klubnak Medgyessy.

Medgyessy: ha nincs bizalom, lemondok

Miközben az SZDSZ frakcióvezetője a parlamentben kiállt Medgyessy mellett, estére kiderült, hogy a frakció többsége nem támogatja a kormányfőt. Sőt, egy névtelenséget kérő SZDSZ-es politikus azt is elárulta az [origo]-nak, hogy Kovács Lászlót támogatnák erre a posztra. A két párt késő éjszakába nyúló alkudozásba kezdett. Miközben az SZDSZ kihátrált Medgyessy mögül, az MSZP képviselői egyhangúlag bizalmat szavaztak neki. A párt vezetői folyamatosan konzultáltak, azonban kedden még nem sikerült megállapodni.

Az MSZP Medgyessy mellett, az SZDSZ Medgyessy ellen

Szerda reggel az SZDSZ még Medgyessy leváltását támogatta. Akkori álláspontjuk szerint konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal le kellett volna váltani Medgyessy Péter miniszterelnököt. Ezzel a módszerrel a koalíciós többség nyolc nap alatt új embert választhat a kormány élére.

Koalíciós vita a kormányfő sorsáról

A Magyar Nemzet szerda reggel újabb dokumentummal rukkolt elő. A miniszterelnök aláírásával ellátott - 1976-ban kelt - dokumentumon azoknak a nevei szerepelnek, akik egy esteleges ellenforradalmi megmozdulásban "számításba jöhetnek". A dokumentumot az újság állítása szerint Medgyessy Péter jegyezte. A kormányszóvivő közölte, hogy az irat hamisítvány, és a miniszterelnök pert indít a lap ellen. A titkosszolgálati államtitkár szakértőkra hivatkozva kizártnak tartotta, hogy eredeti lenne a dokumentum.

Újabb irat Medgyessy múltjáról

Medgyessy Péter egy váratlan fordulattal a parlamentben teljesen egyértelműen elismerte, hogy öt évig a kémelhárításnak dolgozott. Ezt azután tehette meg, hogy kérésére a belügyminiszter feloldotta a titoktartási kötelezettség alól.

Medgyessy: öt éven át kémelhárító tiszt voltam

Az MSZP napközben folytatta az alkudozást. A kormányfő délelőtt nyilatkozatot adott közre, melyben azt írta, támogatja, hogy megnyissák a teljes III/III-as ügynöklistát és megnevezzék az azóta közéleti szerepet vállalt III/I-es és II-es kémeket, illetve elhárítókat is. Lendvai Ildikó frakcióvezető egyértelművé is tette, hogy komoly engedményeket tettek az SZDSZ-nek, tehát elvárható, hogy az SZDSZ kiálljon Medgyessy mellett.

Gesztusok az SZDSZ-nek az ügynöklistákról

Az MSZP szerint meg tudnak egyezni az SZDSZ-szel

A szabad demokraták végül szerda késő délutánra engedtek. Az SZDSZ frakciója többségi szavazással úgy döntött, hogy mégsem vonja meg a bizalmat Medgyessy Péter miniszterelnöktől. A döntés a jelenlegi helyzetnek szól, ha újabb dokumentumok kerülnének elő, az új helyzetet jelent - mondta Kuncze Gábor pártelnök. Úgy vélte, Medgyessynek meg kell követnie a választókat, mert nem tájékoztatta őket titkosszolgálati múltjáról. Az SZDSZ bizalmáért cserébe az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalát kéri.

Medgyessy marad, az SZDSZ mégis támogatja

Az SZDSZ azt szeretné, ha nem a kormány, hanem az MSZP-vel közösen a két frakció nyújtaná be a parlamentnek az új átvilágítási törvényt. Ezt azzal indokolják, hogy az SZDSZ kezdeményezte korábban többször is a törvénymódosítást. Az MSZP ugyanakkor felvetette, hogy a kormány terjessze elő a javaslatot. Mécs Imre az [origo]-nak azt mondta, hogy az SZDSZ-ben már ma elkezdik fogalmazni az új szöveget.

Az SZDSZ akarja írni az ügynöktörvényt

A német és francia lapok amellett hogy tudósítanak, elemzést is közzétettek a magyar kormányfő ügyéről. A Le Figaro szerint nem lesz jó hatása az EU-csatlakozás küszöbén, annak a kezdeményezésnek, hogy hozzák nyilvánoságra az ügynöklistákat. A Die Welt forró nyarat és mozgalmas őszt prognosztizál. Több angolszász híradás lengyel párhuzamot említ.

Forró nyarat jósolnak az ügynöklisták miatt

Ajánlat:

A kormányfő leváltásának alkotmányos útja

Videofelvétel Kuncze Gábor sajtótájékoztatójáról