Medgyessy Péter az Országyűlésben elismerte, hogy öt éven keresztül kémelhárító tiszt volt. Ugyanakkor a Magyar Nemzetben kedden és szerdán róla megjelent dokumentumokat hamisítványoknak nevezte.

Medgyessy Péter miniszterelnök az Országgyűlés szerdai ülésén bejelentette: "öt éven keresztül kémelhárító tiszt voltam". Medgyessy azt mondta, azért beszélhet most nyíltabban a múltjáról, mert saját kérésére Lamperth Mónika belügyminiszter feloldotta titoktartási kötelezettsége alól. Medgyessy azt mondta, hogy tevékenysége kizárólag Magyarország IMF-csatlakozás előkészítésével volt kapcsolatos. Az volt a feladata, hogy megakadályozza, hogy külföldi titkosszolgálatok meggátolják Magyarország csatlakozását a Nemzetközi Valutaalaphoz. A miniszterelnök állítja, hogy az IMF csatlakozás után beszüntette kémelhárító tevékenységét, amelyet 1977 és 1982 között folytatott. "A kémelhárító nem ügynök, nem besúgó. A kémelhárítás és a hírszerzés ősi mesterségek, amelyek a haza érdekeit szolgálják." - közölte a miniszterelnök.

Medgyessy Péter azt mondta, hogy a Magyar Nemzetben megjelent két dokumentum - egy kinevezéséről szóló irat és egy jelentés az ő aláírásával - hamisítványok. A miniszterelnök azt mondta, hogy már hónapok óta tudott ezek létezéséről, mert egy fideszes politikustól megkapta őket. Medgyessy javasolni fogja, hogy a teljes III/III-as ügynöklistát hozzák nyilvánosságra.

A Magyar Nemzet keddi számában az állt, hogy Medgyessy 1961-től állt a BM alkalmazásában. A kormányfő ezt többször hamisnak nevezte, és a napilap is elismeri mai számában, hogy a hivatkozott dokumentumban ez a dátum nem ezt jelenti. Arról volt szó, hogy Medgyessy polgári foglalkozását tekintve állt munkaviszonban 1961-től.

ajánlat:

A kormányfő leváltásának alkotmányos útja