Medgyessy Péter múltjával kapcsolatban újabb iratot közölt szerdai számában a Magyar Nemzet. A miniszterelnök aláírásával ellátott - 1976-ban kelt - dokumentumon azoknak a nevei szerepelnek, akik egy esteleges ellenforradalmi megmozdulásban "számításba jöhetnek". A kormányszóvivő közölte, hogy az irat hamisítvány, és a miniszterelnök pert indít a lap ellen.

Újabb dokumentumot közöl Medgyessy Péter múltjával kapcsolatban szerdai számában a Magyar Nemzet. A szigorúan bizalmas feljegyzésen azon személyek szerepelnek, aki egy esteleges ellenforradalmi megmozdulásban "számításba jöhetnek". A lap címoldalán közli az 1976-ban kelt iratot, amelynek aláírója maga Medgyessy Péter.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerdán reggel közölte, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök pert indít a Magyar Nemzet című napilap ellen. Indoklása szerint a napilapban szerdán közzétett dokumentum hamisítvány. Gál J. Zoltán elmondta: a konkrét jogi lépésről a nap folyamán adnak tájékoztatást.

A Magyar Nemzet kedden közölt egy dokumentumot, amely 1978-ban keletkezett. Ezen az áll, hogy Benkei András belügyminiszter a D-209-es számon nyilvántartott elvtársat főhadnaggyá nevezi ki. A dokumentumon nem szerepel a jelenlegi kormányfő neve, a D-209 szám mellett viszont érdekes módon ott áll a születési ideje és az anyja neve, amiből viszont könnyen következtethetett akárki a személyazonosságára. A kinevezés a BM III/II-7. osztálynak állományába szól. Ez a szervezet a kémelhárítás szervezetén belül a nemzetközi együttműködés területén végzett elhárítást, azaz a Magyarországra érkező, diplomáciai vagy üzleti tevékenységgel álcázott kémek leleplezése volt a feladata.

A dokumentum nagy belpolitikai vihart kavart. A miniszterelnök tagadja, hogy titkos ügynök lett volna, azt azonban elismerte, hogy köze volt a kémelhárításhoz. Keddi nyilatkozata szerint akár arra is kész, hogy lemondjon, ha az MSZP vagy az SZDSZ frakciója nem támogatná az ügy miatt. A koalíciós pártok egyeztetése után erről a kérdésről szerda délig hozzák meg a végső döntést.

Korábban:

Az MSZP Medgyessy mellett, az SZDSZ Medgyessy ellen

Ajánlat:

Medgyessy Péter közleménye

Kovács László nyilatkozata

Lamperth Mónika belügyminiszter nyilatkozata (BM)

Tóth András nyilatkozata (NBH)

Horn: vállalható a történet

Az SZDSZ meglepődött, az MSZP nem