Kormánypénz a fővárosi hajléktalanoknak

Alapítványt, vagy egy közhasznú társaságot hoz létre a főváros és a kormányzat a hajléktalan krízis megoldására - állapodtak meg egymással Csehák Judit szociális és családügyi miniszter valamint Demszky Gábor főpolgármester csütörtöki találkozójukon. A két politikus a fővárosi egészségügyi és szociális fejlesztésekről illetve az ehhez igényelt kormányzati támogatásokról tárgyalt.

Alapítványt, vagy egy közhasznú társaságot hoz létre a főváros és a kormányzat a hajléktalan krízis megoldására - állapodtak meg egymással Csehák Judit szociális és családügyi miniszter valamint Demszky Gábor főpolgármester csütörtöki találkozójukon. Ehhez a minisztérium költségvetési támogatást is ad a fővárosi önkormányzatnak. Csehák Judit közölte, kifizetik azokat a pénzeket is, melyek a régi rossz bürokratikus rendszer miatt nem jutottak el azokhoz a társadalmi szervezetekhez, amelyek komoly szerepet válatak a hajléktalanellátásban. Ez 18-30 millió fotinot jelent.

A két vezető első találkozóján a főváros szociális és egészségügyi helyzetének javításáról tárgyaltak. A főváros benyújtotta támogatási igényeit, melyek a főpolgármester szerint szerénynek tekinthetők, és ameylek teljesítését vállalta a minisztérium.

A tárgyaláson szó esett a fővárosi szociálpolitikai fejlesztésekről, így például nyugdíjasotthonainak fejlesztéséről, melyre összesen 31 milliárd forint szükségeltetik, ennek egy részét - 3,2 milliárd forintot - igényel a főváros támogatásként a minisztériumtól, amely három otthon felújítását szolgálná.

Demszky Gábor felvázolta elképzeléseit a fővárosi kórházstratégiáról is. E szerint nyolc regionális kórházra van szükség, amelyből 3 kiemelt kórház lenne, ezek a Bajcsy-Zsilinszky, a Szent Imre és a Szent János kórház. Ehhez összesen 12 milliárd forinttal járulna hozzá a kormányzat, míg a 15 évre tervezett Fővárosi Egészségpolitikai Cselekvési Programhoz szükséges 81 milliárd forintot a főváros fizetné. Szó esett még arról is, hogy Budapesten egy körzetben kísérleti céllal, londoni mintára irányított betegellátást vezetnének be, melyhez a londoni polgármester és szakértői is segítséget adnának.

A kormányzat 250 millió forinttal tartozik a fővárosnak a visszajuttatott egyházi ingatlanok ellentételezése kapcsán, ennek rendezéséről is szó esett a találkozón. A főpolgármester felvetette azt a korábbi SZDSZ-es javaslatot is, amely a gyermekszülési hajlandóság támogatását szolgálná. Eszerint minden újszülöttnek 100 ezer forintot különítenének el, melyet 18 éves korában kamatokkal együtt kaphatna kézhez. Az állam 60, az önkormányzat 30, míg a családok 10 százalékkal szállnának be a "bébikötvénybe" a javaslat szerint.

Demszky Gábor úgy véli új korszak kezdődött a kormány és a főváros között, mivel az elmúlt négy évben nem volt értékelhető együttműködés. A kormányzat segítségére azért is szükség van, mert négy éves lemaradást kell behoznia a fővárosnak.