Több helyi szervezet és MDF tagok egyéni kezdeményezésére június 25-én összeül az MDF országos etikai bizottsága, hogy kivizsgálja  Hende Csaba pozícióvállalásának körülményeit - mondta Rubovszky András, a bizottság elnöke. Hende Csaba, az MDF általános alelnöke, a közelmúltban elfogadta Orbán Viktor volt kormányfő felkérését, hogy kabinetvezetőként szervezze a polgári körök mozgalmat.

 Az Igazságügyi Minisztérium volt politikai államtitkára  az átlépéssel egy időben lemondott az MDF országos elnökségében viselt tisztségéről, és július 16-ával az Országgyűlés foglalkoztatási bizottsági elnöki tisztéről is. Az etikai bizottság elnöke hangsúlyozta: a bejelentések nem azt tartják etikátlannak, hogy az MDF általános alelnöke a felkínált állást elfogadta, "mert az, hogy ott van, egyezik a az MDF és a Fidesz közös céljaival."

Hende Csaba meghallgatásával a körülményeket szeretnék megismerni, mert tudomásunk szerint a párt második embere a felkérésről és szándékáról nem egyeztetett az elnökséggel - mondta Rubovszky György. Hozzáfűzte: lehet, hogy az etikai bizottságnak nem lesz más feladata, mint hogy az ezzel kapcsolatos "kommunikációs zavarokat tisztázza".

Dávid Ibolya, az MDF elnöke az MTI-nek elmondta: a képviselőcsoport tagjainak többsége kifogásolta, hogy Hende Csaba minden előkészítés nélkül vállalt kabinetvezetői feladatot. Balsai István frakcióvezető Hende Csaba szerepvállalásával kapcsolatban  korábban úgy fogalmazott, hogy nagyon örülnek a megtisztelő feladatnak.