A MDF elnöksége csütörtök esti ülésén támogatta, hogy a párt parlamenti frakciója vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezze, amely Medgyessy Péter miniszterelnök titkosszolgálatokkal összefüggő tevékenységével és múltjával kapcsolatos tényeket és következtetéseket vizsgálna. Dávid Ibolya pártelnök a testület ülését követően elmondta, hogy a vizsgálóbizottság felállítását kezdeményező javaslatukat pénteken benyújtják a Ház elnökének.

Dávid Ibolya pártelnök a testület ülését követő budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vizsgálóbizottság felállítását kezdeményező javaslatukat pénteken benyújtják a Ház elnökének. Az MDF szerint a vizsgálóbizottság feladata többek között annak megválaszolása, hogy valódi-e a Magyar Nemzet 2002. június 18-i számában Medgyessy Péter miniszterelnök titkosszolgálati múltjával kapcsolatban közzétett parancs; azt is ki kell vizsgálni, hogy léteznek-e a nyilvánosságra került dokumentumok mellett további olyan dokumentumok, amelyek a miniszterelnök titkosszolgálati múltjára és tevékenységére vonatkoznak, és amennyiben léteznek, azoknak mi a tartalma.

Dávid Ibolya elmondta, azt is ki kell vizsgálni, hogyan lehetséges az, hogy sem a Belügyminisztériumban, sem a nemzetbiztonsági szolgálatoknál, sem pedig a Történeti Hivatalban nem találhatók az ügyre vonatkozó dokumentumok. - Ha nincs adat, nincs irat, akkor a belügyminiszter mi alapján döntött arról, hogy feloldja a miniszterelnököt titoktartási kötelezettsége alól? - tette fel a kérdést az MDF elnöke. Dávid Ibolya megjegyezte, a bizottság feladata kivizsgálni, hogyan vált a jelenlegi kormányfő a III/II-7-es számú ügyosztály szigorúan titkos állományú tisztjévé, melyek voltak a kiválasztás és az alkalmasság kritériumai, mi volt a pontos feladata az ügyosztály szigorúan titkos állományú tisztjeként, és mettől meddig állt bármilyen kapcsolatban a titkosszolgálatokkal.

Az MDF szerint azt is fontos kivizsgálni, hogy Medgyessy Péter milyen ügyekben, mely személyekre vonatkozóan, milyen tartalommal és kinek tett jelentéseket, mi lett ezen jelentések további sorsa; volt-e kapcsolata, és ha igen, az akkori titkosszolgálat milyen más csoportfőnökségeivel, kiterjedt-e tevékenysége a III/I-es, III/III-as, III/IV-es csoportfőnökségek munkájára, és ha igen, milyen tartalommal. Dávid Ibolya szerint azt is tudni kell, hogy a miniszterelnök korábbi közjogi tisztségeihez fűződő nemzetbiztonsági átvilágítások során fény derült-e titkosszolgálati múltjára, s ha igen, kinek lehetett erről tudomása, és történt-e valamilyen intézkedés ennek alapján; ha nem, ezért kit terhel a felelősség. Úgy véli, a testületnek azt is ki kell vizsgálnia, hogy az ügy kirobbanását követően milyen intézkedéseket tett a kormány a következmények elhárítása, a Magyar Köztársaság nemzetközi tekintélyének megóvása érdekében. - Az MDF azt szeretné, ha a bizottság kialakítaná álláspontját annak szükségességéről, hogy milyen közjogi tisztségekre kiterjedően és milyen eljárás keretében van mód a nemzetbiztonsági ellenőrzés jelenlegi személyi és tárgyi hatályának kiszélesítésére, különös tekintettel a miniszterelnök és a köztársasági elnök közjogi tisztségére - fogalmazott Dávid Ibolya, hozzátéve: a bizottság tegyen javaslatot a szükséges jogalkotási lépésekre.

Az MDF elnöke szólt arról is, hogy a vizsgálóbizottság tíz tagból állna, paritásos alapon a Magyar Szocialista Párt és a Fidesz - Magyar Polgári Párt négy-négy képviselőt, a Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége pedig egy-egy képviselőt delegálna a testületbe, amelynek elnökét az ellenzéki pártok adnák.

Kérdésre válaszolva Dávid Ibolya elmondta, számítanak arra, hogy az MDF által benyújtandó képviselői önálló indítványt a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának tagjai aláírásukkal támogatják. Hozzáfűzte: egyetért azzal, hogy Medgyessy Péternek távoznia kell posztjáról, mert "méltatlan Magyarország miniszterelnökének ilyen múlttal rendelkeznie". - Mi magunk is úgy érezzük, Magyarország többet érdemel - jelentette ki Dávid Ibolya. Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: arra számítottak, hogy a házbizottsági ülésen már szöveges előterjesztést kapnak az úgynevezett ügynöktörvény módosítására, de ez nem történt meg, szavai szerint felelősen csak akkor tudnak nyilatkozni, ha az indítványt írásban megkapják.