Egy pszichológus szakértő a Fekete Angyal ellen vallott

A Fekete Angyal perében csütörtökön meghallgatott poligráfus szakértő szerint a vádlott első kihallgatásán saját maga kezdett el beszélni arról, kiket gyilkolt meg, a rendőrök nem kérdeztek rá az egyes esetekre. F. Tímea korábbi állításai szerint viszont mindig mindenkinek azt mondta, amit hallani akart.

Elsőként a rendőrségi poligráfos vizsgálat során beszélt idős emberek halálának injekciós meggyorsításáról F. Tímea. A tárgyaláson a poligráfus szakértő elmondta: a szabályoknak megfelelően előre megbeszélték F. Tímeával a hazugságvizsgálatok tesztkérdéseit, amelyekbe már úgy került be egy áldozat neve és a halálba segített személyek száma, hogy azokat az ápolónő saját maga közölte, külön kérdések nélkül.

Faludi Tímea a tárgyaláson úgy emlékezett, hogy a vizsgálat után a poligráfus azt mondta neki: 30-50-re tehető az általa okozott halálesetek száma. A poligráfus szerint azonban a kérdések megbeszélésekor F. Tímea 10 ember halálának meggyorsításáról beszélt. Közölte: amikor a vizsgálat után elmondta F. Tímeának, hogy a készülék több mint 10-et mutatott, akkor az ápolónő maga beszélt 30-nál több halálesetről. A kriminálpszichológus szakértő magányos, önbizalomhiánnyal küzdő, álomvilágba menekülő személyiségnek írta le a tárgyaláson a vádlottat.

A tárgyaláson F. Tímea azt mondta, hogy a rendőrségi eljárásban  a kriminálpszichológus és a nyomozótiszt azzal befolyásolta őt beismerő vallomásra, hogy abban az esetben elengedik. A tárgyaláson a pszichológus szakértő az ápolónő állítását kettejük magnetofonon rögzített beszélgetésének idézésével cáfolta - tudósított az MTI.

A Fekete Angyal korábban, a június 3-i tárgyaláson azt mondta, nem emlékszik arra, meggyilkolt-e egyáltalán valakit, csak azért tett korábban beismerő vallomást, mert a rendőrök ezt akarták hallani tőle. Ráadásul ügyvédje, Szőgyényi József szerint F. Tímea beteges hazudozó, mindig annak akar megfelelni, akivel éppen beszél.

A vádirat szerint a 24 éves ápolónő 2000. május és 2001. február között nyolc idős embert ölt meg. A nyolc gyilkosságból hármat közvetlenül követett el - a vádirat szerint -, ami azt jelenti, hogy számítania kellett arra, hogy az általa beadott injekció halált okoz. A többi esetben pedig azzal kellett tisztában lennie, hogy a beadott injekciók, lehetséges, hogy halálhoz vezetnek. A vádirat szerint F. Tímea morfium, kálium illetve Seduxen injekciót adott áldozatainak, akik súlyos, többnyire gyógyíthatatlan, idős emberek voltak és erős, olykor kibírhatatlan fájdalmak gyötörték őket. Két áldozat orvosi értelemben már haldokló volt, amikor a végzetes injekciót megkapta. 2000 májusában egy, decemberben kettő, tavaly januárban három, február elején pedig ismét két áldozata volt az ápolónőnek - áll a vádiratban.

A rendőrség 2001. októberében zárta le a nyomozást a Fekete Angyal ellen. A Nyírő Gyula Kórházban dolgozó ápolónőt február 15-én vette őrizetbe a BRFK, miután az intézmény főigazgatója bejelentést tett a rendőrségen a kórházban tapasztalt gyanús halálesetekről. Az ügy kirobbanásakor szó volt arról is, hogy az ápolónő 30-40 idős, gyógyíthatatlan beteget juttatott a halálba. F. Tímea 2001 február 19-e óta előzetes letartóztatásban van. A vádiratban szereplő, több emberen elkövetett emberölésért 10-től 15 évig terjedő, illetve életfogytig tartó szabadságvesztés szabható ki.

Korábban:

Az orvosok a Fekete Angyal ártatlansága mellett