Medgyessy: elszántabb vagyok, mint bármikor

Végrehajtjuk a kormányprogramot, mi fogjuk bejezni a rendszerváltást - ezek voltak a fő gondolatai Medgyessy Péter beszédének, amelynek céja az volt, hogy lezárja a kémelhárítói tevékenységének leleplezése után kitört botrányt. Kuncze Gábor megerősítette, hogy támogatják a kormányfőt, és becsülendőnek nevezte, hogy Medgyessy feltárta múltját.

Videofelvétel Medgyessy Péter beszédéről

Medgyessy Péter miniszterelnök az Országgyűlés Irodaházában tartott beszédében az ellenzéki Fideszt okolta a botrány kirobbantásával. A kormányfő szerint a Fidesz máig nem tudott beletörődni a választók döntésébe.

Hiszek értékekben, harcolok értük, hiszek az őszinte beszédben, a tisztességben és a szolidaritásban - mondta a politikus.

Újból megerősítette, hogy 1977 és 1982 között kémelhártó tiszt volt, de ismét azt állította, hogy a magyar érdekeket védte, célja az volt, hogy a kelet ellenére a nyugat felé nyisson az ország. Tudtam, hogy ezzel is segítem megvalósítani a célokat, ma is büszkén vállalom, amit tettem - mondta a kormányfő.

Medgyessy beszélt arról, hogy az ügy kirobbanása után többen kifogásolták, miért nem mondta el a nyilvánosság előtt, hogy mivel foglalkozott korábban. Erre most úgy válaszolt: elmondtam, amikor elmondthattam.

Ez a történet a kormányfő szerint nem róla, hanem a demokráciáról szól. Lezárjuk a múltat, tiszta vizet öntünk a pohárba, befejezzük, mi fezejjük be a rendszerváltás - zárta beszédét a politikus, utalva arra, hogy a terveik szerint nyilvánosságra hozzák az ügynöklistákat.

Felszólalt Kovács László, az MSZP elnöke is, aki műbotránynak nevezte a történteket. Akik kirobbantották, nem gondoltak az ország Európai Uniós csatlakozásra - mondta a pártelnök külügyminiszter, hozzátéve, hogy az új kormány helyreállítja Magyarország nemzetközi tekintélyét.

Az SZDSZ oldaláról Kuncze Gábor, pártelnök beszélt, aki azt mondta: a választópolgárok elvárják hogy minden információjuk meglegyen a választott politikusok múltjáról. Úgy fogalmazott, hogy ha egy politikus hibázik az baj, de ha ezt nem látja be, az megbocsáthatatlan. Az, hogy Medgyessy feltárta az igazságot a múltjával kapcsolatban becsülendő Kuncze szerint. A III-as főcsoportfőnökség iratairól, miután ezek államtitkok, bárki is akart információt szerezni, elzárkóztak az illetékesek. Egyesek azonban aljas módon visszaéltek ezzel a helyzettel és kutakodtak a papírok között - mondta Kuncze, hozzátéve, hogy erre nincs más válasz, mint a nyilvánosság. Az SZDSZ szerint mindenkinek szembe kell nézni a múltjával, ezért támogatják Medgyessy Péter kezdeményezését, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba.

Az SZDSZ elnöke megerősítette, hogy megadják a bizalmat a kormányfőnek.