A többség szerint Medgyessynek nem kell mennie

A lakosság 65 százaléka úgy gondolja, nem kell lemondania Medgyessy Péternek a személye körül kialakult helyzet miatt, míg 21 százalékuk szerint mennie kellene - írja a Népszabadság a Medián telefonos felmérése alapján. Az ügy megítéléséről készített felmérés során 600 véletlenszerűen kiválasztott 18 éves és idősebb személyt kérdeztek meg június 19-én.

A kutatás Népszabadság által közzétett eredményei szerint a lakosság 65 százaléka véli úgy, hogy nem kellene lemondania Medgyessy Péter miniszterelnöknek kémelhárítós múltja miatt. Az ellenzéki szavazók közül 26 százalék, míg a kormánypárti szavazók közül 95 százalék vélekedett ugyanígy. Az emberek 21 százaléka gondolja azt, hogy le kellene mondania a miniszterelnöknek, ugyanígy az ellenzéki szavazók 58, míg a kormánypártiaknak csupán 2 százaléka vélekedik. Nem tudott választ adni a kérdésre a lakosság 14, az ellenzéki szavazók 16, a kormánypártiaknak pedig 6 százaléka.

Az emberek többsége (28%) gondolja azt, hogy az elmúlt napoknak a Medgyessy-ügy volt a legfontosabb politikai eseménye, 32 százalékuk nem tudja, míg 10 százalék más eseményt nevezett legfontosabbnak.

A Medián munkatársai megkérdezték azt is, hogy mennyire fontos ez a kérdés az ország életében. Körülbelül azonos arányban tartották egyáltalán nem fontosnak (30%), illetve nagyon fontosnak (28%) az emberek, 22 százalék szerint fontos, 11 százalék szerint közepesen fontos, 6 százalék szerint kicsit fontos, 3 százalék nem tudja a választ.

A felmérés szerint a megkérdezettek közel fele most is Medgyessyt tartja alkalmasabbnak a kormányfői tisztségre, míg Orbán Viktor a megkérdezettek harmada számára vonzóbb alternatíva.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet június 19-én, délután és este végezte a telefonos felmérést, melynek során 600 véletlenszerűen kiválasztott 18 éves és idősebb személyt kérdeztek meg. A minta kisebb torzulásait súlyozással igazították ki, így az eredmény jól közelíti a teljes népesség véleményét - írja a Népszabadság.

Korábban:

Medgyessy: elszántabb vagyok mint bármikor

Ajánlat:

Két napig ingott a volt kémelhárító kormányfői széke