A Fidesz is vizsgálóbizottságot akar Medgyessy-ügyben

Hasonlóképpen az MDF-hez, a Fidesz is vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Medgyessy-ügyben. A párt arra is kíváncsi, milyen intézkedéseket tett a kormány a következmények elhárítására.

A Fidesz azt vizsgáltatná ki, pontosan mi volt a feladata Medgyessy Péter miniszterelnöknek kémelhárító tisztként, és ezt a pozíciót pontosan mettől meddig töltötte be. Megvizsgáltatnák azt is, milyen intézkedéseket hozott Medgyessy szt-tisztként. Mivel szerintük a miniszterelnök múltjának napvilágra kerülésével alkotmányos válság következetett be, ami visszaveti Magyarország EU-csatlakozási esélyeit is, a párt arra is kíváncsi: mit tett a kormány a következmények elhárítására.

Az MDF már korábban javasolta a vizsgálóbizottság felállítását. Az MDF szerint a vizsgálóbizottság feladata többek között annak megválaszolása, hogy valódi-e a Magyar Nemzet 2002. június 18-i számában Medgyessy Péter miniszterelnök titkosszolgálati múltjával kapcsolatban közzétett parancs; azt is ki kell vizsgálni, hogy léteznek-e a nyilvánosságra került dokumentumok mellett további olyan dokumentumok, amelyek a miniszterelnök titkosszolgálati múltjára és tevékenységére vonatkoznak, és amennyiben léteznek, azoknak mi a tartalmuk.  Az MDF szerint azt is fontos kivizsgálni, hogy Medgyessy Péter milyen ügyekben, mely személyekre vonatkozóan, milyen tartalommal és kinek tett jelentéseket, mi lett ezen jelentések további sorsa; volt-e kapcsolata, és ha igen, az akkori titkosszolgálat milyen más csoportfőnökségeivel, kiterjedt-e tevékenysége a III/I-es, III/III-as, III/IV-es csoportfőnökségek munkájára, és ha igen, milyen tartalommal. Dávid Ibolya szerint azt is tudni kell, hogy a miniszterelnök korábbi közjogi tisztségeihez fűződő nemzetbiztonsági átvilágítások során fény derült-e titkosszolgálati múltjára, s ha igen, kinek lehetett erről tudomása, és történt-e valamilyen intézkedés ennek alapján; ha nem, ezért kit terhel a felelősség.

Korábban:

Az MDF vizsgálóbizottságot javasol