Családi címerrel díszített ajtók, légkondicionálás, tömörfa bútorok, faragott lépcsők, intarziás parketták és süppedős szőnyegek 1200 négyzetméteren. Az [origo] Tasnádi Péternél járt.

A homlokzat a címerrel Fotó: Barakonyi Szabolcs
A homlokzat a címerrel
Portaszolgálat és családi címerrel díszített kovácsoltvas kapu fogadja az [origo] munkatársait a Szemlőhegy utcában. A címer több helyütt is visszaköszön: megtalálható a ház homlokzatán színesben, illetve a dolgozó- és lakószint ajtóin faragott formában.

Az automata kapun belépve jobbra kis folyosó vezet egy hídhoz, amely sziklás - ottjártunkkor száraz - dísztavon ível át és vezet az alagsori helyiségek felé. A hidat marcona kalózfigura őrzi. A hídon keresztül lehet bejutni a Tasnádi-cégek recepciós pulttal és hatalmas kör alakú asztallal felszerelt fogadóhelyiségébe.

Az alagsor hátsó traktusában található a konditerem tükörfallal, gépekkel, külön zuhanyzóval és a ház melletti, sziklakertté alakított rézsűre néző ablakkal. Ide a fogadószobából

A nappali Fotó: Barakonyi Szabolcs
A nappali
nyíló folyosón lehet eljutni, amiről több ismeretlen rendeltetésű helyiség, illetve a lift is nyílik. A fogadószobával szomszédos a személyzeti konyha, a hatalmas, acélból készült hűtővel. A fogadóhelyiség bal oldalán faragott lépcső vezet a dolgozószintre.

A konditeremben lefolytatott beszélgetést követően a házigazda egyik segítője, egy csendes, ám annál szélesebb fiatalember mutatta be a házat. Lifttel, amely az egyik parlamenti felvonónak a mintájára készült - fafaragásokkal és színes üvegekkel díszített, metszett üvegajtós alkalmatosság - jutottunk fel a legfelső szintre. Ennek hatalmas teraszát hátulról a kártyaszoba határolja, egyik oldalán a liftet magába foglaló bástyaszerű építmény, a másik oldalán az alsóbb szintre vezető csigalépcsőnek helyt adó fiatorony szegélyezi. A mellvédről kitűnő kilátás nyílt az alant posztoló rendőrökre, és nem utolsósorban a városra.

A csigalépcsőn lesétálva a harmadik - lakó- - szintre jutunk. Itt egy kisebb erkély, egy tágas

A dolgozószoba
A dolgozószoba
nappali tömörfa könyvespolcokkal, ülőgarnitúrával, intarziás parkettával, konyha, tusoló és a hófehér süppedős padlószőnyeggel borított hálóhelyiségek és gardróbszobák találhatók.

A második szinten - ahova ismét lifttel megyünk - Tasnádinak, illetve elhunyt üzlettársának, Láposi Lőrincnek az irodája van több kisebb irodai helyiség mellett, valamint egy tárgyaló, ahol éppen tárgyalás folyt a házigazda és újonnan érkezett vendégei között. Innen faragott falépcső vezet le az alagsorba, illetve egy szintén faragványokkal és színes üvegekkel díszített ajtón keresztül lehet a szabadba jutni, a kovácsoltvas bejárathoz. A kertben sziklakerteket alakítottak ki, a ház mögötti terület még nincs kész, hevenyészett kerítés választja el a többi résztől. Az épület helyiségei légkondicionáltak, és mindenütt érezhető, hogy még alig lakták.

Ballai Vince
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ajánlat:

Fiához készül Izraelbe Tasnádi