Baranyay László, az MFB menesztett vezetője lényegében megerősítette, hogy a pénzintézet megfigyeltetett cégeket, embereket. Mindezt azzal magyarázta, hogy például új munkatársak felvételénél az MFB nem kérhetett állami szervektől információkat, ezért jött kapóra a részben az MFB tulajdonában lévő, magánnyomozást is végző Defend. Továbbá azért volt szüksége a banknak a megfigyelésekre, hogy a pénzintézet kapcsolat rendszerébe ne kerüljenek olyan emberek, üzlettársak, üzleti csoportok, akik az állami tulajdonra károsak lehetnek.

A Magyar Fejlesztési Bank hétfőn menesztett vezetője, Baranyay László a múlt héten az új vezetés által a rendőrségen tett feljelentéssel kapcsolatban azt állította, hogy azért volt szükség titkos nyomozásokra, mert állami szervek nem nyújtottak segítséget. Az MFB-nek ugyanakkor például az új munkatársak felvételekor meg kellett vizsgálnia, hogy vajon nincs-e tevékenységükben, kapcsolatrendszerükben a pénzintézetet veszélyeztető tényező.

Az állami szervek nem adtak mindehhez segítséget, ezért volt alkalmas a részben a bank tulajdonában álló, magánnyomozást is végző Defend Kft. erre a feladatra - mondta. Olyan információt azonban, amely törvénybe ütközik, nem szereztek - jelentette ki a távozó bankvezér.

Megfigyelések történtek úgy is, hogy a bank vezetése névtelen bejelentést kapott, ami szerint valamely MFB-s társaságánál a rájuk bízott vagyont az ott dolgozók nem megfelelően kezelik. Ilyen esetekben - mondta -, ha megalapozottak az értesülések, a hatósághoz fordulnak. Ellenkező esetben azonban megpróbálnak további információt szerezni.

Az MFB 1997 óta folytat bankbiztonsági tevékenységet, amikor is bankbiztonsági igazgató került a vezetésbe. Baranyay szerint a bank tevékenységének szélesedésével arra is törekedett, hogy ne kerüljenek  az MFB kapcsolat rendszerébe olyan emberek, üzlettársak, üzleti csoportok, akik az állami tulajdonra hátrányosak, károsak lehetnek.

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Hírlap egyik újságíróját, Szakonyi Pétert is megfigyelték, Baranyay azt mondta: az újságban két hónappal korábban a pénzintézet belső dokumentációjából származó információk jelentek meg. Ez olyan előterjesztésből származott, amely bank- és üzleti titok - jelezte a volt bankvezető. Ezt követően az újságíró visszautasította az együttműködést, ezért "megpróbáltuk törvényes eszközökkel feltárni, hogyan kerülhetett ki a banktitkot tartalmazó dokumentáció a pénzintézettől" - mondta Baranyai László. Baranyay László cáfolta, hogy bármilyen ezzel kapcsolatos információt kaptak volna az APEH-től.

Korábban:

Feljelentés-kiegészítés az MFB-megfigyelés miatt

Menesztették az MFB vezetőjét