Millenáris-filmek félmilliárdért

Vizsgálatot indított a Millenáris Kht. új ügyvezető igazgatója, Mizsei Zsuzsa annak kiderítésére, hogy a társaság háromnegyed év alatt milyen filmek készítésére költött 500 millió forintot. Ez az összeg az állami támogatással működő kht. teljes költségvetésének hatoda. Ebből a keretből több mint száztízmillió jutott az Ezüsthajó Kft.-nek, és bevonták a munkákba Wermer András cégét, a Well Done-t is.

Tavaly ősz óta félmilliárd forintot költött filmkészítésre a Millenáris Kht. Ez az összeg több, mint a Magyar Mozgókép Közalapítvány tavalyi és idei éves, 420 millió forintos megpályázható játékfilmkerete.

A Millenáris hárommilliárd forintos költségvetésének hatodát fordította mozgóképek gyártására. Ugyanakkor mindössze 25 millió forintos bevételre tett szert az alkotásokból. A közszolgálati tévék ennyiért vettek meg 37 darabot a Millenáris Teátrumban tartott előadások felvételeiből. A Millenáris Kht. vizsgálatot indított az ügyben, amelynek lezárásáig nem kíván nyilatkozni Mizsei Zsuzsa, a társaság új ügyvezető igazgatója. A Népszabadság értesülése szerint az első adatok szerint egy sajátos könyvelési technikának köszönhetően az ötszázmilliós ráfordítás ellenére mindössze 20 millió forintos értéken nyilvántartott készlete van a filmekből a kht.-nak, a tár pedig hiányos.

A filmek jelentős része a Millenáris Teátrumban rendezett előadások rögzítése. A felvételeket tavaly szeptembertől december 31-ig a Pentaton Koncert- és Művészügynökség Kft. szervezte, amely nyílt közbeszerzési eljáráson nyerte el a Millenáris teljes programtervezését. (A cég 70-30 százalékban Zimányi Zsófia és férje, Kolosi Tamás, a Tárki elnök-igazgatója, a Líra és Lant elnök-vezérigazgatója, volt miniszterelnöki tanácsadó tulajdona.) A Pentaton ebben a négy hónapban két céget bízott meg az előadások rögzítésével: az Ezüsthajó Kft.-t és az ezzel kapcsolatban álló True Colors Kft.-t. Lőrinczy György, a Pentaton ügyvezető igazgatója, a Millenáris volt programigazgatója elmondta: ők a szerződésben vállalt 77 filmet átadták a kht.-nak. Szerinte a kht. közszolgálati feladata az volt, hogy a Millenáris Parkban bemutatott produkciókat - például a Fesztiválzenekar koncertjét vagy a Katona József Színház fellépését - a lehető legszélesebb kör megismerhesse. A közszolgálati tévék a 77 filmből 37-et már megvásároltak, és megkezdték azok bemutatását.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a tavaly ősszel felvett 77 előadást átlagosan 2,8 millió forintért rögzítették. Az MTV kétmillió forintot fizetett az eddig megvett filmek darabjáért. Készültek 25 perces összefoglalók is a programokról, darabja egymillió forintba került.

Az Ezüsthajó az ősszel rögzített negyven felvételért több mint 110 millió forintot kapott. Ez a cég készített egyébként 25 darab, 3-5 perces filmet a kiállításhoz is. Az utómunkálatokat az a Well Done végezte, amely Wermer Andrásnak, illetve Káel Csabának, a kultusztárca támogatásával készült Bánk bán operafilm rendezőjének a tulajdona. A Pentaton megbízatásának lejárta után, januártól a Millenáris Rt. intézte a felvételeket. Ez a cég amerikai üzlettársa szerint Wermer András érdekeltsége. Ez idő alatt 30 filmért fizetett a kht.

Korábban:

Millenáris Park: kódexőrzés hét és fél millióért