Áder: a kormány rendelte meg az OK-nyomozást

Áder János, a Fidesz alelnöke azzal vádolta meg a parlamentben a rendőrséget, hogy politikai megrendelésre dolgozott az Országimázs Központtal szemben. Áder megismételte korábbi vádját, hogy a rendőrség súlyos törvénytelenségeket követett el a nyomozáskor. A miniszterelnök távollétében válaszoló Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter visszautasította, hogy a kormány irányítaná a rendőrséget az OK-nyomozásban.

Fennáll a gyanú, hogy a rendőrség politikai megrendelésre dolgozott az Országimázs Központtal szembeni nyomozás során - jelentette ki Áder János (Fidesz) az azonnali kérdések és válaszok órájában az Országgyűlésben. Az ellenzéki képviselő közölte, a rendőrség súlyos törvénytelenségeket követett el az Országimázs Központ (OK) elleni nyomozáskor. Hozzátette: a Fővárosi Főügyészség kötelezte a rendőrséget, hogy adja vissza az OK-nak a jogtalanul lefoglalt számlákat, dokumentumokat.

- Medgyessy Péter vizsgálatot ígért az ügyben a parlamentben, de a visszaszolgáltatás a mai napig nem történt meg - mondta. Áder János újra megkérdezte: ki adott utasítást a törvénytelen rendőrségi eljárásra és mit tett a kormány annak megszüntetésére.

A miniszterelnök távollétében válaszoló Kiss Elemér kancelláriaminiszter visszautasította, hogy a kormány utasította volna a rendőrséget bármire is. Közölte: a belügyminiszter jelentést tett az ügyről a miniszterelnöknek. Elmondta azt is, hogy a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást, nem pedig az Országimázs Központ ellen. 

- Azon iratok visszaszolgáltatása haladéktalanul meg fog történni, amelyeket a rendőrség nem foglalhatott volna le - jelentette ki Kiss Elemér.

Áder János nem volt elégedett a válasszal és közölte: a haladéktalan visszaszolgáltatásnak 10 napja meg kellett volna történnie, ezért újabb törvénysértés történik. Elmondta: 275 dossziéról van szó, amelyek közül csak 3 hozható összefüggésbe a vádakkal.

Korábban:

Áder: törvénytelen az OK-nyomozás