Egy perc késés 150 ezer forintjába is kerülhet egy szocialista képviselőnek. Ekkora büntetést kaphat, ha az ő mulasztása miatt nem sikerül elfogadtatni egy törvényt, vagy miatta szavaz le az ellenzék egy minisztert.

"Ez most 50 ezrembe kerül" - mondta dühösen egy elkésett MSZP-s képviselő az őt visszatartó újságírónak. Varjú László szocialista frakcióigazgató a keddi interpellációk alatt 10 percenként szélvészként söpört végig a Parlament folyosóján: "Fiúk, befelé, szavazás van" - harsogta, majd tapsolt párat, és minden szocialista képviselőt beterelt gombot nyomni.

A Fidesz és az MSZP sem szigorította a választások után a szavazásról távol maradók büntetési tételeit, de a szocialisták eddig nem tapasztalt frakciófegyelmet követelnek meg a képviselőktől. A tét nagy: mindössze 10 kormánypárti képviselő biztosítja a többséget. Ha a miniszterelnök vagy a még gyakrabban utazó külügyminiszter távol van, esetleg többen betegek, akár egyetlen emberre csökkenhet a kormánykoalíció akaratának érvényesítése.

Az MSZP-nél 50-től 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal büntetik azokat, akik igazolatlanul távol maradnak bármilyen szavazástól. Lendvai Ildikó frakcióvezető az [origo]-nak azt mondta: mivel a frakcióban vasfegyelem uralkodik, 50 ezernél nagyobb büntetést még nem kellett kiszabniuk. Erre akkor kerülne sor, ha egy képviselő távolmaradása miatt nem sikerülne elfogadtatni egy interpellációra adott választ vagy törvényjavaslatot.

A Fidesznél nem ilyen szigorúak a szabályok - többen is maradnak távol a szavazásoktól, elsősorban az interpellációk alatt. A párt frakciójának alapszabálya szerint csak akkor jár büntetés, ha egy héten több szavazást is elmulaszt egy képviselő. Azonban az összes szavazás 10-20 százalékának elmulasztása esetén is csak 10-től 30 ezer forintig terjedő bírság jár. 50 ezer forintot annak kell fizetnie, aki ügydöntő szavazástól marad távol vagy a frakció ellen szavaz egy fontos kérdésben. Ennél nagyobb bírságot nem szabnak ki - mondta az [origo]-nak Rogán Antal frakcióvezető-helyettes, aki szerint ez épp elég szigorú szabályozás.

Kapcsándi Dóra