A jövő héttől független vizsgálóbizottság tekinti át az adóhivatal informatikai rendszerét. Egyebek között arra keresik a választ, eltűntek-e egykori Fidesz-közeli cégek adatai Simicska Lajos volt APEH-elnök hivatalba lépésekor. A Népszava információi szerint a közelmúltban lezárult számvevőszéki vizsgálat azt állapította meg, hogy az adóhivatal informatikai rendszere több szinten ellenőrzött és megfelel az adatvédelmi követelményeknek.

Nemzetközi auditori jogosítvánnyal rendelkező szakértők - kutatók, egyetemi tanárok - közül választja ki várhatóan még ezen a héten az APEH azokat az ellenőröket, akik átvilágítják majd informatikai rendszerét - tudta meg a Népszava Futó Iván elnökhelyettestől. A Népszava információi szerint a vizsgálatban arra keresik a választ, hogy valóban eltűntek-e a rendszerből Fidesz-közeli cégek adatai Simicska Lajos elnöksége idején.

A Népszava információi szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) április 22-én, a parlamenti választások második fordulóját követő napon elkezdett vizsgálódni az adóhivatalban. A lap úgy tudja, hogy a közelmúltban lezárult ellenőrzés során a számvevők azt állapították meg, hogy az adóhivatal informatikai rendszere több szinten ellenőrzött, és megfelel az adatvédelmi követelményeknek. A független vizsgálóbizottság elsősorban az 1998. augusztus 13. és november 30. közötti időszakban meghatározott cégcsoportok adataiban végrehajtott műveleteket ellenőrzi majd, de az adóhivatali rendszer bármely részébe betekinthet - mondta Futó Iván.

Az APEH belső ellenőrzése szerint nem tűntek el adatok a számítógépes nyilvántartásból. Az adatbázisba nem lehet nyomtalanul beavatkozni, minden módosítást rögzít a rendszer - állítja az elnökhelyettes. Az adóhivatal számítógépes rendszerébe csak több hálózati csatlakozáson keresztül lehet belejavítani, ezért az adatok esetleges eltüntetéséhez több személy együttműködésére lett volna szükség.

Az adóhivatal mindenesetre felkészült arra a lehetőségre is, ha a szakmai vizsgálóbizottság visszaélésekre derítene fényt. Abban az esetben megtesszük a feljelentést, lévén, hogy áprilistól a polgári törvénykönyv rendelkezéseibe ütköző cselekményt követnek el az informatikai rendszerekbe illetéktelenül belépők - mondta az elnök-helyettes