Közpénzügyi államtitkár lett Keller László

Medgyessy Péter miniszterelnök a MeH államtitkárává jelölte Keller Lászlót, aki éppen a kancellária pénzügyeinek állandó számonkérésével vált ismert politikussá az elmúlt években. Feladata a közpénzek elköltésének ellenőrzése lesz.

Keller László szocialista parlamenti képviselőnek a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárává történő kinevezését kezdeményezi Medgyessy Péter miniszterelnök. Az ő feladata lesz összehangolni a közpénzek felhasználásával kapcsolatos ellenőrzési rendszereket. Emellett javaslatokat kell kidolgoznia az EU-csatlakozással kapcsolatos követelményekkel összefüggő ellenőrzési rendszerek továbbfejlesztésére.

Keller László nevéhez fűződik a legtöbb kérdés és feljelentés az előző cikluból a Miniszterelnöki Hivatalon belül műkodő Országimázs Központ, valamint a Happy End és Ezüsthajó Kft. kapcsolatáról, a tűzijáték szervezéséről és általában a közpénzek elköltéséről. Keller már a Horn-kormányban is vállalt kormányzati feladatot, akkor a Népjóléti Minisztériumban volt politikai államtitkár.

Medgyessy Péter hétfőn megbeszélést folytatott a közpénzek felhasználásának ellenőrzéséért felelős miniszterekkel. A találkozón - amelyen részt vett az országos rendőrfőkapitány, az APEH elnöke, a VPOP országos parancsnoka, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnöke és a Szerencsejáték Felügyelet elnöke is - a kormányfő egyértelműen megfogalmazta elvárásait: valamennyi érintett szervnek következetesen, határozottan és gyorsan kell eljárnia a közpénzek felhasználásával kapcsolatos visszaélésekkel szemben. E fellépés során szigorúan a törvényeknek megfelelően, pártállásra, illetve kormányzati pozícióra tekintet nélkül kell eljárni - adta ki az utasítást a kormányfő, hozzátéve azt is, hogy ez irányadó a múltban elkövetett visszaélésekre is.

A miniszterelnök felszólította az illetékes szervek vezetőit, hogy fogalmazzák meg azokat a jogszabály-módosítási javaslatokat, amelyeket a hatékonyabb fellépés érdekében szükségesnek tartanak - olvasható a kormányszóvivő közleményében.