Közös megegyezéssel távozik a Fidesz-közelinek tartott Defend Kft. éléről Csintalan Sándor, aki hat éve még az MSZP ügyvezető alelnöke volt. Az őrző-védő cég az előző kormány idején számos jól fizető állami megrendeléshez jutott, most ügyészségi nyomozás folyik egyes szerződéseiket illetően.

Csintalan Sándor, a Defend Kft. ügyvezető igazgatója a fő tulajdonosok, az MFB és a Magyar Posta kezdeményezésére június 27-i hatállyal közös megegyezéssel távozik a cég éléről - mondta az MTI-nek László Boglár, a Magyar Fejlesztési Bank sajtószóvivője. A Defend Kft. rendkívüli taggyűlésén döntöttek arról is, hogy szintén távozik a kft. másik ügyvezető igazgatója, Gyöngyösiné Szabó Ágnes is.

A társaság egyik új ügyvezető igazgatója Ruska Zsolt lett, aki belügyminisztériumi és nemzetbiztonsági hivatali tapasztalattal is rendelkezik, míg az elmúlt időszakban multinacionális cégek biztonsági szakembereként működött. A másik ügyvezető a jogász végzettségű Mári Imre lett, aki korábban a Budapesti Fegyház és Börtön parancsnoka volt, míg a közelmúltban egy vagyonvédelmi cég vezetőjeként dolgozott.

Csintalan Sándor ügyvezetői igazgatói beosztásából való távozása azonban nem érinti azt, hogy a Defend Kft-ben társasága révén továbbra is 19,27 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. Emellett a társaságban mintegy 60 százalékban az MFB, míg 20 százalékban a Magyar Posta a tulajdonos.

A taggyűlés Csintalan Sándor kezdeményezésére elfogadta azt a javaslatot is, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal folytasson átfogó vizsgálatot a Defend Kft.-nél, amely kiterjed a gazdálkodásra és a cég tevékenységére is.

Csintalan Sándor a kormányváltás után vette át a Defend irányítását Földi Lászlótól. Földi elismerten közel állt a Fideszhez, az MSZP kormányzása idején bocsátották el az Információs Hivatalból a Nyírfa-ügy miatt. Csintalannak indoklása szerint azért adta át a céget, mert tisztában volt azzal, hogy ezzel könnyít a Defend helyzetén. A volt MSZP-s politikus pedig azzal magyarázta - a volt pártja körében nagy megrökönyödést kiváltó - döntését, hogy Földi a barátja, és csendestársként már régóta részt vesz a cég tevékenységében.

A Defend az MFB-számára különböző emberekről és cégekről gyűjtött információkat, amelyeket a bank új vezetői törvénytelen megfigyeléseknek tartanak és emiatt feljelentést tettek. Csintalan és Földi szerint csak törvényes eszközöket használtak és bankbiztonsági célból dolgoztak úgy, mint minden más bank hasonló részlege.

Korábban:

Defend: milliárdos tartozások

Defend-ügy: a főügyészség nyomozást rendelt el