A Népszabadság információja szerint az MFB előző vezetése jelentős összegekkel segítette a Defend működését. A cégnek az MFB több, összességében 2-4 milliárdos hitelt ítélt meg úgy, hogy sok esetben felmentést kért a hitelbírálati és fedezetértékelési szabályok alól. A lap értesülése szerint az MFB olyan ingatlant is elfogadott fedezetként, ami nem volt a Defend tulajdonában.

Több milliárd forinttal tartozik a Defend Security Kft. a Magyar Fejlesztési Banknak - tudta meg a Népszabadság. A cégnek az MFB több - a lap szerint összesen 2-4 - milliárdos hitelt ítélt meg úgy, hogy több esetben felmentést kért a hitelbírálati és fedezetértékelési szabályok alól. A Népszabadság értesülése szerint az MFB olyan ingatlant is elfogadott fedezetként, ami nem volt a Defend tulajdonában.

Az MFB-hitelnem hatása lehet a Defend jövőjére is. A lap úgy tudja, hogy a fejlesztési bank új vezetése nem szeretné, ha az MFB tulajdonos maradna a cégben (a tőkeemeléssel 60 százalékos részesedést szerzett), viszont másképp nem látják biztosítva a tartozás visszafizetését.

A Defend Security Kft. leginkább gyors terjeszkedéséről vált ismertté, hiszen az elmúlt négy évben a biztonsági piac egyik főszereplőjévé vált állami megrendeléseinek is köszönhetően. A céget a Nyírfa-, majd a Fidesz kirobbantotta úgynevezett lehallgatási ügyben elhíresült Földi László volt hírszerzőtiszt vette meg a Postabanktól, és vezette egészen ez év májusáig. A 2000-ben még veszteséges cégben aztán a Magyar Posta, majd 2001 márciusában a Fejlesztési Bank szerzett tulajdonrészt, mégpedig ázsiós tőkeemeléssel (ezt azt jelenti, hogy a cég a névértékénél többet ér). Ez a tőkeemelési mód tulajdonképpen ingyenes pénzjuttatást jelent. A Magyar Posta a Defend jegyzett tőkéjét 57 millió forinttal emelte meg, ám a cég kasszájába 285 millió forintot fizetett ázsióként. Az MFB tőkeemelése 165 millió forint volt, de ténylegesen 800 millió került a vállalkozás számlájára. A Magyar Fejlesztési Bank új vezetése ki akarja vizsgálni ezt az ügyet, hiszen szerintük nem volt gazdaságilag indokolható az ázsiós tőkeemelés egy veszteséges cégben.

Korábban:

Csintalant menesztik a Defend éléről